Докато светът все по-осезателно усеща задаващата се енергийна криза, една

...
Докато светът все по-осезателно усеща задаващата се енергийна криза, една
Коментари Харесай

Изкопаха 19-милионният биткойн в света

Докато светът все по-осезателно усеща задаващата се енергийна рецесия, една от най-енергоемките промишлености тази седмица имаше мотив за празнуване. Миньорската общественост в копаенето на криптовалута № 1 биткойн оповести, че е придобит 19-милионния биткойн (BTC), който към този момент е в послание в блок 730002, разработван от компанията SBI Crypto.

Според анализите на промишлеността добивът на биткойни в идващите години ще намалее. Основателят на една от известните компании в сектора Bitcoin Takeover - Влад Костеа, твърди, че през идващите 118 години ще бъдат изкопани единствено 2 милиона BTC. От основаването на криптовалутата преди 13 години до момента, миньорите са разкрили 19 милиона биткойна, а последният се чака да бъде придобит през 2140 година. За темповете на добива съдим по това, че през септември 2020 година - в разгара на пандемията - беше изкопан 18.5-милионният биткойн.

От промишлеността настояват, че дефицитът на биткойн е явен. Според основният стратегически шеф на Фондацията за човешки права (HRF) Алекс Гладщайн, който е измежду апологетите на виртуалните пари, дейностите за официализирането на криптопарите вършат

този дефицит е още по-забележим

Към днешна дата Ел Салвадор е единствената страна, която е приела биткойн като законно платежно средство и издава подплатени с тази валута облигации. Регулаторни законодателни начинания обаче към този момент има в Съединени американски щати, Европейски Съюз, Русия, което значи че рано или късно криптовалутата ще напусне тъмната страна на живота.



Разцветът на промишлеността разумно докара и до появяването и увеличението на броя на крипто-милиардерите. Според авторитетното издание Forbes, през последната година броят на хората, които са създали големи положения в цифрови активи, се е нараснал доста. В листата на криптоелита

към този момент има 19 милиардери - със седем повече от 2021 година.

Начело в тази ранглиста е основният изпълнителен шеф и създател на Binance Чангпен Джао. Едновременно с това, той е приет и за 19-ият най-богат в света. Изданието намали положението на Джао от почти 96 милиарда $ през 2021 година до настояща оценка от 65 милиарда $. Това обаче към момента го държи на върха в криптоиндустрията.

Основателят и основен изпълнителен шеф на FTX - Сам Банкман-Фрайд, си е обезпечил второто място с невероятните 24 милиарда $ в криптовалута. В света на виртуалните пари той е прочут като " КриптоРобин Худ “, защото неведнъж е заявявал, че желае да раздаде по-голямата част от положението си. Присъствието му в класацията на Forbes обаче е доказателство, че " КриптоРобин Худ “ явно към момента не е съумял да раздаде благосъстоянието си. Тъкмо противоположното - съвсем го е утроил, тъй като в класацията за 2021 година 29-годишният тогава Сам Банкман-Фрайд влезе с активи от 8.7 млрд $.

Следва основният изпълнителен шеф и създател на Coinbase - Брайън Армстронг, който е на трето място с 6.6 милиарда $. Състоянието на  Армстронг пораства стремглаво - единствено за 12 месеца то набъбна от 1 милиарда до 6.5 милиарда $, което го вкара в класацията на Forbes за 2021 година. Тогава Coinbase имаше сполучлива година, генерирайки доходи в размер на 1 милиарда $.

Крис Ларсен от Ripple и близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос от Gemini остават в листата с по към 4 милиарда $. Крис Ларсен усили благосъстоянието си от 2.6 милиарда $ през 2020 година на на 3.4 милиарда през 2021 година. Близнаците Уинкълвос също се радват на нарастване на положението си - съгласно класацията на Forbes от 2021 година те са имали цифрови активи на стойност от 3 милиарда $ всеки, откакто почнали да влагат в биткойн през 2012 година.

Братята са известни с това, че през 2004 година

осъдиха притежателя на Facebook - Марк Зукърбърг, за кражба на IP.

След съглашение те завоюваха 65 млн. $, които вложиха в биткойн и през 2014 година стартираха криптоборсата Gemini.

Новодошлите в листата на криптомилиардерите са съоснователя на FTX и основен софтуерен шеф Гари Уанг с - чиста стойност от 5.6 милиарда $ от неговия 16-процентен дял в компанията.

В листата е и Сонг Чи-Хюнг - създател на южнокорейската борса Upbit, който има цифрови активи за 3.7 милиарда $.

Следват го Никил Вишванатан и Джоузеф Лау - съоснователи на блокчейн и Web3-компанията Alchemy. За тях се твърди, че имат биткойн в чиста стойност от по 2.4 милиарда $ всеки, което ги подрежда на 11-о място.

Съоснователите на пазара на OpenSea NFT Девин Финчер и Алекс Атала също са измежду новите милиардери - с криптовалути за по 2.2 милиарда $ всеки.

Изпълнителният вицепрезидент на южнокорейската Dunamu, Ким Хьонг-Ньон, който има почти 13% от Upbit, пък е с активи на стойност от 1.9 милиарда $.

А Майкъл Сейлър от MicroStrategy остава криптомилиардер с приблизителна чиста стойност от 1.6 милиарда $, като през последните две години акциите на компанията му се учетвориха.

В класацията на Forbes са още трима биткойн пионери. Матю Розак - ръководител и съосновател на блокчейн софтуерната компания Bloq и на Tally Capita - частна капиталова компания, с криптовалута на стойност 1.5 милиарда $.

Тим Дрейпър - един от главните вложители в плана Tezos и съосновател на Draper Fisher Jurvetson (водеща капиталова компания в започващи софтуерни компании) - с активи за 1.5 милиарда $.

И Бари Силбърт - създател на крипто конгломерата Digital Currency Group през 2015 година, който е с активи за 1.6 милиарда $. DCG има компанията за ръководство на активи Grayscale Bitcoin Trust, която сега ръководи активи на стойност 46 милиарда $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР