Докато светът се бори да сложи край на пандемията COVID-19,

...
Докато светът се бори да сложи край на пандемията COVID-19,
Коментари Харесай

Докато светът се фокусира върху коронавируса, назрява още една опустошителна заплаха

Докато светът се бори да постави завършек на пандемията COVID-19, специалисти споделят, че към този момент имаме работа и с друга световна опасност от инфекциозни болести.

Устойчивите на антибиотици бактерии не получават толкоз внимание, колкото COVID-19, защото причиняваните от тях заболявания се популяризират постепенно и устойчиво, вместо да превземат света за къс интервал от време.

Но бактериите могат да се трансфорат в опасност от равнището на COVID-19, настояват специалисти. И това ще стане, въпреки и с муден марш.

Според CDC (Центърът за надзор и предварителна защита на заболяванията), близо 3 милиона американци годишно се заразяват с устойчива на антибиотици бактериална зараза. От тях към 35 000 умират.

В международен мащаб почти 700 000 души умират от тези инфекции всяка година. Световната здравна организация предвижда, че при сегашните темпове към 20 милиона души могат да умрат от устойчиви на антибиотици инфекции годишно до 2050 година

Поради несъразмерното определяне на антибиотици, несъразмерната им приложимост при добитъка и други фактори, доста разнообразни типове бактериални инфекции, в това число варианти на гонорея, туберкулоза и салмонела, стават извънредно сложни, от време на време даже невъзможни за лекуване.

Това е по този начин, тъй като дребната част от бактериите, които оцеляват след тези антибиотици, се развиват и възпроизвеждат, развивайки устойчивост. По света 230 000 души умират всяка година единствено от устойчива на антибиотици туберкулоза.

„ Все по-вероятно е тази бактериална зараза да бъде доста сложна за лекуване, даже да се трансформира в нелечима, а нелечимите бактериални инфекции са неприятни. Нелечимите бактериални инфекции предизвикват доста вреди “, споделя Сара Форчън, професор по имунология и инфекциозни заболявания в Харвардския университет.

Стефани Стратди, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего, съобщи пред Insider, че не приказваме задоволително за тази опасност.

„ За разлика от COVID-19, който се появи ненадейно и взриви международната сцена, рецесията с устойчивите на антибиотици бактерии се развихря последователно “, сподели Стратди. „ Това към този момент е пандемия, към този момент е световна рецесия и се утежнява при Коронавирус. “

Том Фриден, някогашният шеф на CDC и основен изпълнителен шеф на Resolve to Save Lives, споделя пред Insider, че държавното управление на Съединени американски щати се нуждае от по-агресивен и многостранен метод за битка с това, което той назовава „ кошмарна бактерия “. Той добави, че здравната общественост би трябвало да се концентрира по-специално върху разпространяването на инфекциозните болести в лечебните заведения.

„ Нямам безусловно никакво подозрение, че след 20 или 40 години ще погледнем обратно към опазването на здравето, такова, каквото е било през 2020. Тогава най-вероятно ще поклатим глави в изненада по какъв начин са могли да позволен толкоз доста инфекции да се разпространят в здравните заведения “, споделя Фриден.

„ Просто не сме покрай мястото, където би трябвало да бъдем във връзка с предотвратяването и контрола на инфекциите “.

Голяма част от вниманието и ресурсите, които биха били отдадени на бактериалната опасност, сега са ориентирани към опит да се победи COVID-19, сподели Стратди. В този смисъл пандемията на ковид може да утежни казуса с устойчивите на антибиотици бактерии.

През юли СЗО прикани за по-внимателно потребление на антибиотици измежду пациентите с COVID-19, с цел да помогне за ограничение на опасността от антибиотична устойчивост. Един обзор през май откри, че измежду към 2000 приети в болница пациенти с COVID-19 по целия свят 72 % са получавали антибиотици, макар че единствено 8 % са диагностицирани с бактериални или гъбични инфекции.

Тъй като бактериите стават по-устойчиви на антибиотици, рискът от пагубни последствия се усилва. Е. coli, да вземем за пример, предизвиква милиони инфекции на пикочните пътища всяка година. Ако се развие извънредно резистентен на антибиотици вариант, той може да се популяризира и да убие „ безчет млади дами “, съгласно Ланс Прайс, създател на Центъра за деяние за антибиотична устойчивост към Университета Джордж Вашингтон.

„ Те биха могли да отидат на доктор с нещо, което съгласно тях е рутинна зараза на пикочния мехур и да се окажат мъртви от инфекции на кръвта, защото лекарите се пробват и не съумяват да лекуват инфекцията, до момента в който тя се издига от пикочния мехур към бъбреците и навлиза в кръвта “, споделя Прайс.

Пандемията на COVID-19, прибавя Прайс, разкрива по какъв начин нашата „ нефункционална “ система на публичното здраве „ ни е направила уязвими към постепенно разпространяващи се, устойчиви на антибиотици бактерии. “

„ Съединени американски щати не са подготвени да се оправят с бактериалните пандемии, както е потвърдено от неспособността ни да се оправим с доста едновременни, продължаващи епидемии и пандемии на мултирезистентни бактерии, които сега циркулират “, споделя Прайс.

Според учените, бактериите ще придобият устойчивост към нови антибиотици с течение на времето, тъй че ще би трябвало да внимаваме по какъв начин ги използваме и да продължаваме да създаваме нови медикаменти, с цел да се опитаме да решим казуса.

Но са минали десетилетия, откогато не е създаден нов клас антибиотици. Компании като Achaogen и Aradigm, които се концентрираха върху основаването им, бяха затворени през последните няколко години. А фармацевтични колоси като Novartis и Allergan изцяло са се отказали от напъните да основават нови антибиотици.

Производителите на медикаменти не виждат толкоз огромна облага от създаването на нови антибиотици, колкото от другите медикаменти. Много от фармацевтичните компании са вложили в създаването на нов антибиотик и не са съумели. Повечето от тях са уверени, че могат да завоюват повече пари, като създават медикаменти, които хората одобряват постоянно, а освен случайно, когато имат зараза.

Компаниите също не могат да печелят толкоз доста от антибиотици, колкото могат да получат за други медикаменти, които могат да разработят. Наред с това, срокът на валидност на антибиотика е относително къс. Така че, би трябвало да се намерят способи да бъдат накарани фирмите да дадат приоритет за основаването на нови антибиотици. Един подобен метод към този момент работи в Обединеното кралство, където Национална здравна работа създаде съглашение за финансиране по абонамент, предопределено да подтиква фармацевтичните компании да създават нови антибиотици. Според този проект NHS ще заплаща на фирмите авансово за достъп до антибиотици, вместо да заплаща въз основа на това какъв брой хапчета са продали.

Тази публикация в началото е оповестена в Business Insider.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР