Докато се сбогуваме с 2023 г., е важно да се

...
Докато се сбогуваме с 2023 г., е важно да се
Коментари Харесай

Най-важните събития за медиите през 2023 г.

Докато се сбогуваме с 2023 година, е значимо да се замислим за вихъра от обилни събития, които оформиха медийния пейзаж през миналата година.

От революционния прогрес в региона на изкуствения разсъдък, пораждащ правни борби и регулации, през стачките в Холивуд до разтърсванията в обществените медии - CNN отбелязва моментите, които оставиха диря в областта на публицистиката, нововъведенията и публичното влияние през последните 12 месеца.

Изкуственият разсъдък

OpenAI започва конкуренция в Силициевата котловина, развълнува Уолстрийт, раздруса новинарския бизнес, провокира правосъдни каузи за авторски права, както и изключителни срещи на международните водачи по отношение на зараждащите рискове, свързани с технологията.

В сряда The New York Times подаде правосъден иск против Microsoft и OpenAI, компанията, която стои зад известния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, обвинявайки ги в нарушение на авторските права и корист с интелектуалната благосъстоятелност на изданието.

В подадената до Окръжния съд в Ню Йорк тъжба NYT декларира, че желае да потърси сметка от Microsoft и OpenAI за " милиарди долари действителни вреди ", които счита, че му се дължат за " противозаконното прекопирване и потребление на неповторимо скъпи творби ".

С сходни опасения WGA West и SAG-AFTRA проведоха исторически стачки против огромните холивудски студия, които стопираха работата на цялата промишленост за месеци. Протестите подчертаха радикалните промени в медийното ползване, които са в ход в промишлеността, и акцентираха опасността, която изкуственият разсъдък съставлява за актьорите, писателите и художниците.

За разлика от това, новинарският колос Axel Springer подписа многогодишно лицензионно съглашение с компанията, ръководена от Сам Алтман - значим стадий в търсенето на обезщетения от медийните компании за потреблението на тяхното наличие в AI инструментите.

Сделката гласи, че OpenAI ще заплаща за потреблението на наличие от медиите на Axel Springer, измежду които са Politico и Business Insider в Съединени американски щати и европейските Bild и Welt.

Кралят на драмата Илон Мъск

Илон Мъск се сблъска с голям брой кавги и неприятности с X.

Милиардерът приветства още веднъж в платформата си лицата Алекс Джоунс, Андрю Тейт и Доналд Тръмп. В резултат на това, както и поддръжката на антисемитска обява, каскада от водещи компании спря да популяризира в X, което хвърли бъдещето на платформата в неустановеност.

През декември Европейският съюз откри публична процедура за нарушаване против X според Закона за цифровите услуги (DSA), който влезе в действие през август. Предполагаемите нарушавания на DSA, който постанова стандарти за сигурност на платформите за обществени медии, включват нарушение на отговорностите за противопоставяне на нелегално наличие и дезинформация.

Европейска комисия добави, че предпочитано ще организира задълбочено следствие и ще продължи да събира доказателства посредством изпращане на спомагателни претенции за информация, осъществяване на изявленията и инспекции.

Meta имаше мощна година, като акциите ѝ скочиха с впечатляващите 176%, защото колосът в региона на обществените медии извърши уговорката на Марк Зъкърбърг за " година на успеваемостта ".

Компанията се оказа в центъра на някои позитивни изявления, най-много за стартирането на Threads, нейната опция на X, само че през последните месеци стана и обект на жестоки заглавия, свързани с сигурността на децата в обществените мрежи.

Война и Пропаганда

Новинарските организации изпратиха публицисти да отразяват две войни - едната в Източна Европа, а другата в Близкия изток. Войната сред Израел и Хамас се отрази тежко на редакциите, като съгласно Комисията за отбрана на публицистите тя е лишила живота на 64 новинарски служащи - най-смъртоносният спор за специалността от десетилетия насам.

През годината излязоха данни за милиони подправени сметки в TikTok, които популяризират дезинформация за войната на Русия в Украйна измежду милиони хора. Публикациите в уеб страницата за шерване на видеоклипове са били ориентирани към украински и съветски консуматори, както и към доста такива в Европа, а наличието им е предопределено изкуствено да ускори проруските разкази.

Според публицисти от The New York Times, дезинформацията за събитията в Газа е основала обилни провокации за огромните новинарски организации и е оставила обществените мрежи сами да се борят да поддържат точността на споделената информация.

Почти незабавно след нападението на „ Хамас “ ЕK реагира на внезапното повишаване на подправената информация, като насочи серия от строги предизвестия към огромни софтуерни компании, в това число Meta, X, TikTok и YouTube, в които се споделя, че техните платформи се употребяват за разпространяване на " нелегално наличие и дезинформация ". В тях се упорства за " ограничения за намаляване на последствията ", с цел да се предотвратят по-нататъшни вреди, породени от сходно наличие.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР