Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война,

...
Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война,
Коментари Харесай

Връщат задължителната казарма в европейски страни, да очакваме ли и у нас да се случи?

Докато Русия и Украйна навлизат в третата година на война, а спорът сред Израел и Хамас заплашва да се популяризира в целия Близък изток, страните от Балканите, както и някои от Европа, обмислят да вкарат още веднъж наложителната военна работа.

Почти по едно и също време Белград, Загреб и Прищина оповестиха връщането на наложителната военна работа, а същата тематика се разисква в Париж и Берлин.

Игор Новакович, изпълнителен шеф на Центъра за интернационалните връзки и сигурност (Фонд ИСАК), счита, че войната в Украйна очевидно е трансформирала визията за армията освен на Балканите.

" Този спор сподели, че същността на цялата война е в числеността на армията и артилерията.

" Мисля, че всички схванаха, че са нужни подготвени фрагменти, тъй като в случай че нямаш сухопътни сили или, както се споделя, ботуши на земята, въпросът е дали можеш да се защитиш в една хипотетична война ", изясни Новакович пред Би Би Си Сърбия, представен от Dnes.bg.

Задължителната военна работа още веднъж е предмет на интерес поради попълването на военния състав, тъй като от години се приказва, че огромен брой хора напущат професионалната войска.

" Това явно е проблем, тъй като не е задоволително заплатите да са положителни и сигурни, а би трябвало да се обезпечи и съответна кариера на тези хора, което евентуално е било проблематично ", добавя Новакович.

Докато по времето на някогашна Югославия за някои е било влиятелно да се причислят към тогавашната национална войска и даже е било признато да се провеждат огромни изпращания на новобранците, напоследък хората са разграничени по този въпрос, съгласно разнообразни изследвания.

В предишното хората са служили в Югославската национална войска (ЯНА) 15 месеца, по-късно една година, а съгласно самодейностите в Сърбия, Косово и Хърватия този тип обвързване ще трае доста по-кратко.

Понастоящем в нито една страна от някогашна Югославия няма наложителна военна работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР