Докато повечето икономики от Централна и Източна Европа вече са

...
Докато повечето икономики от Централна и Източна Европа вече са
Коментари Харесай

УниКредит Булбанк: Пикът на българската икономика предстои

Докато множеството стопански системи от Централна и Източна Европа към този момент са достигнали цикличния си пик и следва да преминат към меко закъснение, в България най-хубавите резултати на стопанската система, що се отнася до растежа занапред предстоят. Сценарият ни планува растежът на Брутният вътрешен продукт да доближи своя пик през 2018 година при 4.4% и, в случай че се материализират прогнозите ни за растежа в ЦИЕ, междинният напредък на българската стопанска система за интервала 2015-2019 година би бил вторият най-силен за района след този, регистриран от Румъния. Това се показва в последния разбор на икономическия екип на УниКредит за българската стопанска система. Данните от разбора, озаглавен „ България, превъзхождаща района на ЦИЕ в растежа “, бяха показани на особено събитие за медии от основния икономист на УниКредит за ЦИЕ Дан Букша и основния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Участие в събитието взе и основният изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който дефинира икономическият напредък в страната като резистентен.

България е измежду най-хубавите образци ЦИЕ “, разяснява и Дан Букша. Той изясни, че макар, че растежът на стопанската система е над капацитета, не се чака прегряване на стопанската система нито тази година, нито идната. „ Ние съдим дали един напредък е резистентен по това дали подкопава спестяванията. Виждаме, че казусът в България не е подобен и спестяванията резервират високите си равнища през годините “, сподели Букша. Той подчертава и на това, че в България няма проблеми с бюджетния недостиг.

Икономическото възобновяване в България стартира с износа, последван от потреблението и вложенията

Според разбора на УниКредит потреблението се чака да продължи да бъде водещ мотор на растежа, нараствайки с 4.6% и 4.5%, надлежно през 2018 и 2019 година, което е нищожно под резултата от 4.8%, регистриран през 2017 година Факторите, които движат растежа в потреблението обаче ще се трансформират. Очакванията на специалистите са за усилване на потреблението, финансирано с дълг и за по-нататъшно възстановяване на упованията. Кредитите за семействата се чака да набъбнат с сред 5 и 10%, според от категорията.

Икономиката се приближава до цялостна претовареност, повишаването на заплатите остава солидно

Тъй като стопанската система се приближава до цялостна претовареност прогнозата на УниКредит е, че основаването на нови работни места ще се забави до малко над 30 хиляди през 2018 година и нови 20 хиляди през 2019 година, което продължава да е съществено достижение за стопанска система, в която популацията в трудоспособна възраст спада годишно с към 60 хиляди (през последното десетилетие).

Данните демонстрират, че към момента са налице благоприятни условия за повишаване на заетостта, защото нормата на икономическа интензивност в България продължава да е по-ниска от индикатора в редица страни от ЦИЕ – да вземем за пример България е с най-високия дял измежду страните в ЦИЕ с млади неработещи и неучещи хора.

Междувременно, дефицитът на работна мощ се задълбочава и все по-голям брой мениджъри декларират, че това се трансформира в най-голямото предизвикателство пред проектите за разгръщане на техните компании. Все отново, делът на мениджърите, които регистрират дефицит на трудови запаси е по-малък в България, по отношение на други стопански системи от ЦИЕ, излиза наяве от разбора на УниКредит.

В продължение на трендовете от миналата година заплащането в някои експортно-ориентирани браншове като Туризъм, IT, Транспорт и депозиране ще пораства с по-ниски темпове от междинните, което би подкрепило експортната конкурентоспособност. В други браншове обаче заплатите порастват с темпове, които изпреварват междинните (например професионални действия, както и административни и спомагателни дейности). „ Все отново, ясно е, че двуцифрени покачвания в заплатите не са устойчиви на дълъг проект и фирмите от тези браншове може да се окажат под напън, в случай че тези трендове се задържат прекомерно дълго “, обобщават икономистите на УниКредит.

Възстановяване на вложенията – най-интересна е категорията „ Машини и съоръжение “

Оптимистичната прогноза на икономистите на УниКредит за мощен растеж на Брутният вътрешен продукт през годината идва главно от ускоряването на вложенията. Първите сигнали за възобновяване на вложенията бяха налице още през миналата година, когато те набъбнаха с 3.8% в действително изражение (най-високото нарастване от 2008 година насам). „ Инвестициите в жилищно строителство на частния бранш поддържаха в най-голяма степен растежа на вложенията през миналата година. Очакваме ново ускорение на растежа през 2018 година “, се показва в разбора на УниКредит. Според специалистите на групата нарастването ще бъде подкрепено от по-високите цени на жилищата, които карат строителните бизнесмени да усилват размера на новото строителство, за което най-много свидетелства увеличението на новоиздадените разрешителни за градеж, които доближиха 6.5 млн. кв. м. през 2017 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР