Докато политиците се карат и замерят дори с лични нападки,

...
Докато политиците се карат и замерят дори с лични нападки,
Коментари Харесай

Алчността погубва белите дробове на планетата

Докато политиците се карат и замерят даже с персонални нападки, един от най-важните райони на планетата за следващ път е заплашен от заличаване. След като страните от Г-7 биха тревога за големите пожари в Амазонските гори и отделиха 20 милиона евро, Съединени американски щати обявиха, че не поддържат самодейността и ще оказват помощ по собствен си метод. Проблемът бе в допълнение нажeжен от абсурда сред бразилския президент Жаир Болсонаро и френския му сътрудник Еманюел Макрон, който първи би тревога на интернационално равнище за пагубното състояние в Амазония, тъй като се унищожават " белите дробове " на планетата.

Бразилия не участва на срещата на върха на държавните и държавни ръководители на седемте най-важни индустриални народи в света. Болсонаро упрекна Макрон, че се опитвал да извлича политически дивиденти от въпрос, който бил „ вътрешен проблем на Бразилия и останалите страни от района на Амазония. " Болсонаро написа също така, че „ жадният за сензации звук ", с който Макрон разглеждал проблемите на Амазония, не може да реши нещата. Бразилският президент укори Макрон и за това, че в туита си е употребявал „ неверна фотография ". И фактически, фотографията не демонстрира сегашните пожари в района, а е отпреди няколко години. Въпросната фотография обаче постоянно се поства във Facebook във връзка настоящия спор за горските пожари - неотдавна я употребява и звездата на Холивуд Леонардо ди Каприо, който се ангажира в името на околната среда.

 

Преди това Болсонаро съобщи, без да даде доказателства,

 

че неправителствени организации може би са забъркани в пожарите в Амазония, с цел да го злепоставят, откакто спря финансирането им. Според него Неправителствени организации отиват в Амазония, с цел да подпалват гората. Попитан дали може да поддържа изказванията си с някакви доказателства, той отговори уклончиво. " Престъпността съществува ", съобщи Болсонаро на страницата си във Facebook и добави: " На тези хора им липсват парите ". Президентът е някогашен песимист към предизвестията на еколозите. Той твърди, че желае да развие Амазония и откогато встъпи в служба, декларира на други страни, загрижени да спрат обезлесяването, да не му се бъркат в работата.

Той въпреки всичко призна, че солидните пожари по поречието на Амазонка вероятно са провокирани незаконно от фермери и че неговата страна не разполага със средствата, нужни за потушаването им. Регионът на Амазония е по-голям от Европа по повърхност. „ Ние нямаме запас да се оправим с сходна задача ", сподели той. По-късно бразилският президент разкритикува Парижкото съглашение за климата и съобщи, че в случай че беше толкоз положително, Съединени американски щати нямаше да го изоставен. Но той добави, че към този момент Бразилия ще остане страна по съглашението. Малко по-късно пък съобщи, че има лични запаси да се оправи с огнената буря.

В същото време огромните пожари опустошават тропическата гора в Амазонка. Димът от пламъците е стигнал до град Сао Пауло. В няколко щата е оповестено изключително състояние. От началото на годината са

 

регистрирани рекорден брой пожари в региона - над 72 000

 

Данни на Националния институт за галактически проучвания на Бразилия сочат растеж на пожарите с 83% по отношение на същия интервал на предходната година. Тази информация идва седмици, откакто президентът Жаир Болсонаро уволни ръководителя на организацията поради данните за обезлесяването на страната. Природозащитници упрекват Болсонаро за тежкото състояние на Амазонка. Според тях той предизвиква дърводобива и земеделските производители да обработват огромни площи земя. Амазонка е най-голямата тропическа гора в света и е дом на милиони скотски и растителни типове.

След като опустошителните пожари по поречието на Амазонка провокираха голямо отвращение в целия свят, Организация на обединените нации също акцентира смисъла на горите като екосистема и изрази загриженост от обстановката в района. Създаденото от шведската екоактивистка Грета Тунберг придвижване „ Петъци за бъдещето " упрекна Болсонаро, че с политиката си спрямо околната среда способства за опустошаването на природата. Неговото държавно управление гледало на тропическите гори край Амазонка единствено като на „ дойна крава ". Под мотото „ SOS Амазония " придвижването прикани

 

за всеобщи петъчни демонстрации пред дипломатическите

 

представителства на Бразилия в целия свят, които към този момент са факт.

Бразилското правораздаване в това време разгласи, че стартира да проверява аргументите за огромните пожари. Във федералния щат Пара да вземем за пример инспекцията би трябвало да откри за какво оповестеният от локалните фермери Ден на огъня не е бил отсрочен предвид на заплахата от пожари. Медиите в Бразилия оповестиха, че фермерите в югозападната част на щата са провели координирана акция, при която са запалили обширни площи по протежението на едно шосе, с цел да разчистят земи за нови пасища.

Бразилският президент съобщи, че латиноамериканските страни от региона на Амазонка ще провеждат в Колумбия през септември среща, с цел да обсъдят и опазването, и развиването на района. Срещата на 6 септември има за цел да обвърже обособените страни с общ проект за запазване на дъждовните гори в басейна на река Амазонка, който се поделя сред Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам. В същото време учените в страната настояват, че единствено в границите на 48 часа в цялата страна са се появили близо 2500 нови огнища на пожари. В множеството случаи още веднъж са били наранени горски масиви, които са частна благосъстоятелност, само че са потърпевши също и естествени резервати, както и джунгли, в които живее коренното население на Бразилия. И до момента в който политиците са накарат и задействат, всеки ден пожарите унищожават територия, която се равнява на три футболни стадиони.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР