Докато пандемията от коронавирус изостря забавянето на световната икономика, правителствата

...
Докато пандемията от коронавирус изостря забавянето на световната икономика, правителствата
Коментари Харесай

Няма алтернатива на държавната подкрепа за икономиките

Докато пандемията от ковид изостря забавянето на международната стопанска система, държавните управления по света няма да имат различен избор, с изключение на да усилят разноските за поддръжка на бизнеса и семействата и да удължат стратегиите за стимулиране на стопанската система и през идната година. Това съобщи пред Си Ен Би Си Шон Роуч, основен икономист на S&P Global Ratings за Азаитско-тихоокеанския район.

През последните месеци доста държавни управления показаха огромни фискални пакети за стимулиране на стопанската система в опит да лимитират вредите от COVID-кризата. Някои страни, измежду които и Съединени американски щати, обаче демонстрират „ фискална отмалялост “ и обмислят да прекратят част от тези стратегии, разяснява Роуч.

„ Виждаме, че някои от ръководещите обмислят отдръпване на част от ограничения или просто чакат да изтече интервала, в който те са в действие, без да го възобновят. Това е много рисков метод, когато търсенето на артикули продължава да е много потиснато “, съобщи той.

„ Така че ние чакаме, а и се надяваме, че някои от тези фискални ограничения ще бъдат възобновени и даже удължени до идната година. Това значи още по-голямо разхлабване на фиска, само че сега няма друга опция “, прибавя той.

Роуч изясни, че въпреки спомагателните разноски да влошат балансите на държавните управления, те са нужни, с цел да се избегне утежняване на цялостната обстановка.

По-рано този месец S&P Global Ratings намали прогнозата си за международната стопанска система. Агенцията чака световният БВП да се свие с 3,8% тази година. Предходната прогноза бе за спад от 2,4%.

Очакванията са международната стопанска система да пораства приблизително с 4% на година в интервала 2021 година - 2023 година, само че множеството стопански системи ще останат под равнищата от 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР