Докато много икономики страдат от въздействието на руската инвазия в

...
Докато много икономики страдат от въздействието на руската инвазия в
Коментари Харесай

Докато войната на Путин гони пари и хора от Русия, няколко страни се възползват от златната възможност

Докато доста стопански системи страдат от въздействието на съветската инвазия в Украйна, няколко страни се възползват от притока на съветски мигранти и съпътстващото ги благосъстояние, написа Си Ен Би Си.

Икономиките на Грузия, Армения и Турция процъфтяват на фона на продължаващите разтърсвания, провокирани от войната в Украйна.

Според формалната статистика минимум 112 000 руснаци са емигрирали в Грузия тази година, Първата вълна от съвсем 43 000 дойде след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, до момента в който втора вълна, чийто брой е по-трудно да се дефинира, навлезе след военната готовност на Путин през септември.

Първоначалната вълна към Грузия съставлява съвсем една четвърт (23,4%) от всички напуснали Русия до септември, съгласно онлайн изследване измежду 2000 съветски мигранти, извършено от изследователската група Ponars Eurasia. По-голямата част от останалите съветски мигранти са избягали в Турция (24,9%), Армения (15,1%) и непосочени „ други “ страни (19%).

Напливът оказа голямо влияние върху стопанската система на Грузия, която към този момент беше поела във възходяща посока след забавянето, породено от пандемията от COVID-19. Грузинската валута – лари, е поскъпнала с 15% по отношение на мощния щатски $ до момента тази година.

Международният валутен фонд в този момент чака стопанската система на Грузия да нарасне с 10% през 2022 година, откакто преразгледа още веднъж оценката си този месец и увеличи повече от трикратно прогнозата  си за растеж от 3%, дадена през април.

„ Ръстът на имиграцията и финансовите потоци, провокирани от войната “, бяха измежду аргументите, представени от организацията за този огромен скок. МВФ също по този начин планува 5% растеж на стопанската система на Турция, до момента в който брутният вътрешен артикул на Армения се чака да нарасне с 11% на фона на „ огромния приток на външни приходи, капитал и работна ръка в страната “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР