Докато мисълта не се съчетае със стремеж към определена цел,

...
Докато мисълта не се съчетае със стремеж към определена цел,
Коментари Харесай

Който няма цел в живота си, става лесна жертва на дребни тревоги и страхове - ДЖЕЙМС АЛЪН

Докато мисълта не се съчетае със блян към избрана цел, не може да бъде градивна.

При множеството хора всяка мисъл изчезва без да откри каквото и да е приложение.

Безцелността е недостатък и, в случай че желае да избегне злополука и съсипия, човек не трябва да си разрешава такова лутане.

Който няма съществена цел в живота си, става лесна жертва за дребни паники, страхове, разстройване и самосъжаление, които са признаци за уязвимост и водят, със същата сигурност като съзнателно плануваните закононарушения (макар и по различен път), до неуспех, злощастие и загуба, тъй като слабостта не може да просъществува в свят, където силата е мотор на еволюцията.

Всеки би трябвало да набележи действителна цел в сърцето си и да се стреми да я реализира. Трябва да създадем тази цел централен фокус на мислите ни.

Тя може да бъде духовна или материална, според от настройките ни в съответния момент; само че, каквато и да е, би трябвало съществено да фокусираме мисловните си сили върху нея.

Трябва да създадем тази цел наш върховен дълг и да се посветим на постигането ѝ, като не разрешаваме на мислите ни да се отклоняват към мимолетни прищевки, стремежи и мечти.

Това е пътят към самоконтрола и същинското концентриране на мисълта.

Дори да се проваляме неведнъж в устрема си към постигането ѝ (както сигурно ще се случва, до момента в който не преодолеем слабостите си), силата на характера, която ще реализираме, ще бъде мерило за същинския ни триумф и изходна точка за бъдеща мощ и успех.

Който не е подготвен да си сложи велика цел, би трябвало да концентрира мислите си върху безупречното осъществяване на отговорностите си, колкото и незначителни да наподобяват те.

Само по този метод могат да се концентрират мислите, да се развие увереност и активност, а стане ли това, към този момент няма нещо, което не можеш да постигнеш.

И най-слабата душа, познавайки личните си дефекти и вярвайки, че силата може да се развие единствено посредством старание и неизменност би трябвало, да поставя изпитание след изпитание, да усилва търпението и силата си в едно непрекъснато развиване, до момента в който реализира максимума, на който е способна.

Както физически слабите хора заякват посредством упорити и търпеливи тренировки, по този начин хората с отрицателни мисли могат да станат мощни, в случай че поставят верни старания.

Да се отърсим от безцелността и слабостта и да стартираме да мислим целенасочено, значи да влезем в редиците на тези мощни хора, които одобряват неуспеха като един от пътищата към триумфа, които обръщат всички условия в своя изгода, и които мислят мощно, пробват смело и реализират това, което желаят.

След като определим задачата си би трябвало въображаемо да си набележим пътя за постигането ѝ, от който не трябва да се отклоняваме.

Мислите на подозрение и боязън в никакъв случай не реализират нищо и не могат да реализират. Те постоянно водят до неуспех.

Целеустремеността, силата, креативната мощ и всички мощни мисли изчезват, когато в нас се промъкнат боязън и подозрение.

Силата да творим идва от знанието какво можем да сътворим.

Съмнението и страхът са огромните врагове на знанието и оня, който ги предизвиква, който не ги пресече в зародиш, се препъва на всяка крачка.

Който е победил подозрението и страха, е победил неуспеха. Всяка негова мисъл е съчетана със мощ и всички компликации се посрещат безстрашно и преодоляват умно. Той рационално възнамерява задачите си и те разцъфтяват и дават плод.

Мисълта, съчетана смело с целенасоченост се трансформира в съзидателна сила; който знае това, е подготвен да се трансформира в нещо по-висше и по-силно от създание с оплетени мисли и неуверени усеща.

Човек, който самоуверено хармонизира мислите с задачата си, се трансформира в умишлен и образован ковач на личната си умствена мощност.

Джеймс Алън  (1864–1912) е „ литературната мистерия “ на ХХ век.

Макар неговата творба „ Мислещият човек “ да се е трансформирала в класика и бестселър в целия свят, за самия създател се знае прекомерно малко.

Известно е, че е роден в Лестър, Англия. Баща му е състоятелен човек, само че неподходящите стопански условия го разоряват и през 1878 година банкрутира, а година по-късно е погубен при трагични условия.

Джеймс  е заставен да напусне учебно заведение на петнадесет години, с цел да устоя фамилията.

На 38 години доближава миг, който той самичък назовава кръстопът в живота си. Под въздействието на творбите на  Толстой Алън  осъзнава, че животът, отдаден на печеленето на пари и харченето им за несериозни неща, е прекомерно неправилен.

Напуска работата си и дружно със брачната половинка си отива да живее в дребна къща на югозападното крайбрежие на Англия, където се отдава на съзерцаване и размисъл.

Именно тук, в Илтракоум,  Алън  се заема да реализира своята фантазия за доброволна беднотия, духовна самодисциплина и живот, отдаден на простите неща, както учи неговият нравствен наставник  Толстой .

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР