Докато Китай участва активно и дори се изказа позитивно за

...
Докато Китай участва активно и дори се изказа позитивно за
Коментари Харесай

Кремъл си знае своето и след срещата в Джеда: Украйна да се предаде, тогава ще преговаряме за мир


Докато Китай взе участие интензивно и даже се изрече положително за мирната конференция в Саудитска Арабия, реакцията на Москва към договарянията се оказа изцяло предсказуема и типична за Кремъл.

„ Без присъединяване на Русия и отчитането на нейните ползи, никакви срещи по тематиката за украинската рецесия нямат ни най-малка добавена стойност “, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Захарова изреди и цялостния набор от неуместните съветски условия: Киев би трябвало да спре военните дейности, Западът – да спре да му праща оръжия, Украйна – да се помири със загубата на територии, да се откаже от влизане във военни съюзи, да се „ демилитаризира “, „ денацифицира “ и така нататък, разяснява БиБиСи.

Нито една от 10-те точки от „ формулата на мира на Зеленски “, обсъждана в Джеда, „ не е в посока на преговорно-дипломатическо решение на рецесията, а всички те дружно съставляват неправилен ултиматум към Русия, който цели стягане на бойните дейности “, се споделя в позицията на Кремъл.

Междувременно в обществените мрежи се появи мем, съгласно който говорителката Мария Захарова ще съди хеви-метъл групата „ Айрън Мейдън “ (която намерено поддържа Украйна на концертите си, б.р.), тъй като рокерите употребявали нейна фотография за обложка на собствен албум. Британците към този момент не са коментирали, само че нищо чудно скоро да го създадат.

В двудневните съвещания в саудитската столица участваха няколко десетки страни – освен Украйна и нейните западни съдружници (включително България), само че и редица огромни страни, отказващи до момента да заемат страна в спора – Китай, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия. Русия на тази среща даже не беше поканена.

Силно усещане направи позицията на Министерството на външните работи на Китай, което съобщи през днешния ден, че последните полемики в Джеда за търсене на способи за решение на рецесията в Украйна, са помогнали за „ консолидиране на интернационалния консенсус “.

Специалният делегат на Китай по евроазиатските въпроси Ли Хуей „ е имал задълбочени контакти и диалози с всички страни по тематиката за политическия излаз от рецесията в Украйна… и е изслушал техните отзиви и оферти, като след това е имал присъединяване в консолидирането на интернационалния консенсус “, гласи писменото заявление на китайското външно министерство. Дали това е „ завоалиран знак “ на Пекин, че към този момент няма да поддържа Русия в спора, се питат сега десетки интернационалните анализатори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР