Докато Китай е в трескава подготовка за Новата година, която

...
Докато Китай е в трескава подготовка за Новата година, която
Коментари Харесай

Годината на дракона: Пролетен фестивал в Китайския културен център в София

Докато Китай е в трескава подготовка за Новата година, която съгласно лунния календар настава тъкмо след седмица, в Китайския културен център в София стартира Пролетният фестивал на годината на дракона.

Китайски национални игри, краснопис, фолклорни изкуства, чайна гала, подготвяне на пелмени и пробване на обичайни дрехи бяха единствено част от пъстрите изненади.



Празник за сетивата и за душата. И незабравимо пътешестване до отдалечен Китай, без даже да се постанова да напускате България.

" Както споделят в Китай - По-добре да пием чай, в сравнение с вода. Това са чаените талисмани, с цел да може една чаена гала да бъде цялостна, те би трябвало да са сити. Поливаме с чай щедро, да са нахранени и удовлетворени ", споделя Кирил Димитров, чаен занаятчия.



Днес всеки, който прекрачи прага на Китайския културен център, усети достоверния дух на най-древния и най-важния празник за китайския народ - от чайна гала, през изработката на фенери до приготвянето на обичайните пелмени, в чиято форма е прикрит признакът на сплотеното семейство.

" Когато ние празниуваме Нова година всяко място прави това. Това е значимо като фемили, цяло фемили дружно ", споделя Бай Дзиенин, кулинар.



Най-любознателните даже получиха първия си урок по китайски.

" Драконът е доста позитивен знак в китайската просвета. Той се свързва със силата, хармонията и благополучието ", сподели Хонг Хай, шеф на Китайския културен център.



Представенето на китайската просвета продължава и на следващия ден в центъра на София.

Вижте още в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР