Докато Италия се радва на необичаен период на политическа стабилност,

...
Докато Италия се радва на необичаен период на политическа стабилност,
Коментари Харесай

Италия се радва на необичайна политическа стабилност, но зад ъгъла се задава криза

Докато Италия се радва на необикновен интервал на политическа непоклатимост, нарастват опасенията, че евентуално отдръпване на премиера Марио Драги следващата година може да хвърли страната в Хаос, написа Си Ен Би Си.

Валерио де Моли - основният изпълнителен шеф на консултантската компания The European House Ambrosetti, която стои зад едноименния интернационален стопански конгрес в Италия, протичащ сега, съобщи пред американската телевизия, че въпреки сега политическата обстановка в страна да е постоянна, политическите рецесии в Италия са постоянно на една рака разстояние.

През последните години Италия бе ръководена от голям брой разнообразни държавни обединения, само че политическата сцена се успокои след  назначаването на Марио Драги за министър председател през февруари. Бившият началник на Европейската централна банка съумя да получи поддръжка както от лявото, по този начин и от дясното крило на политическия набор. Освен това той продължава да е известна фигура измежду гласоподавателите.

„ Марио Драги управлява съдружно държавно управление и има способността да схваща и взима поради другите убеждения на партиите. В същото време дефинира цели и метода за постигането им, тъй че страната да схваща, че вървим по избран път и напредваме “, съобщи пред Си Ен Би Си Джан Мария Грос-Пиетро, ръководител на италианската банка Intesa Sanpaolo.

Дните на непоклатимост в Италия обаче може да са преброени.

„ Не би трябвало да имаме политическа рецесия през идващите шест до девет месеца, след което би трябвало да проведем избори за избор на президент на републиката “, сподели Де Моли.

Името на Драги постоянно се загатва като евентуален претендент за президент, който да размени Серджо Матарела следващата година. Ако обаче Драги стане президент, това ще остави огромна празнота на равнище изпълнителна власт.

Бившия чиновник на Международния валутен фонд Карло Котарели съобщи, че е доста евентуално Драги да стане президент.

„ В момента, в който това се случи, държавното управление ще рухне и ще би трябвало да отидем на избори – това е най-голямата неустановеност “, разяснява Котарели. Според него е допустимо Драги да слезе от премиерския пост още при започване на идната година.

Де Моли пък счита, че Драги е най-подходящ точно за министър председател, защото това му разрешава да управлява държавното управление и да дава отговор за ежедневните задания.

„ Честно казано, това което прави Драги е положително за страната. Той не застава нито зад левите, нито зад десните, а прави това, което би трябвало да се направи “, добави Де Моли.

Драги отделя внимание освен на реформаторска си стратегия, само че и на огромни вложения в страната и на акцията й за имунизация против COVID-19.

В четвъртък той още веднъж прикани италианците да се имунизират, защото желае до края на септември 80% от популацията да бъде ваксинирано. Според данни на Our World in Data 70% от италианците са получили най-малко една доза ваксина против COVID-19, а 61% имат приключен имунизационен цикъл.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР