Какво представлява вариантът „Pi“ на COVID, наречен „BA.6“ – и трябва ли да се тревожим за него?

...
Докато и EG.5.1 в Обединеното кралство, нова силно мутирала версия
Коментари Харесай

Докато и EG.5.1 в Обединеното кралство, нова силно мутирала версия на Omicron може да бъде друга причина за безпокойство.

Досега най-новата „подлиния“ BA.2 (изкована BA.6 или „Pi“) е секвенирана само няколко пъти в Дания и Израел – но ранните разлики появяването му може да означава, че има потенциал да предизвика нова вълна от инфекции.

Ето какво знаем досега.

Къде е намерено - и кога се е появило?< /p>

Новият вариант е мутация на първия подвариант на Omicron, известен като BA.2, който се появи през ноември 2021 г.

Правилата за халба за вкъщи да продължат, след като планът за бракуването им бъде преустановен

Секвениран е само три пъти, два пъти в Дания и веднъж в Израел, като е идентифициран за първи път в Дания на 24 юли.

Това не означава, че няма повече случаи, но се е появявало само в малък брой случаи, когато учените са проверявали проби от вируси за техния генетичен състав.

Някои го предричат може вече да е в Обединеното кралство и САЩ.

На такъв ранен етап не му е дадено официално име - въпреки че някои го наричат ​​BA.6 или варианта "Pi".

С какво е различен?

В сравнение с оригиналния BA.2, новият вариант има 33 мутации на шиповия протеин – мембраните от външната страна на вируса, които му позволяват да влизат и заразяват човешките клетки.

Това са нещата, които се променят, докато вирусът расте и се развива - и могат да му помогнат да се разпространи по-бързо или да избегне имунитета, осигурен или от естествена инфекция, или от ваксини.

Професор Андрю Истън, вирусолог от Университета на Уоруик, обяснява: „Някои мутации са вредни за вируса, някои са неутрални, така че нямат никакво въздействие, а други може да са от полза за вируса.

„Тези ползи биха могли да му дадат предимство при по-ефективен или бърз растеж – или да му позволят да избегне имунитета, който вече съществува в общността.“

Поради големия брой мутации, той се нарича „салтация“ – голяма мутационна промяна от едно поколение вирус към следващото, което беше използвано за описание на Omicron, когато се появи за първи път.

Данните за COVID показват скок на случаите

Трябва ли да се тревожим?

Със само три секвенирани случая е „твърде рано да се каже какво въздействие ще има този нов вариант“, според Райън Хиснер, онлайн инструмент за проследяване на геномно секвениране на COVID в X, известен преди като Twitter.

Професор Кристина Пейджъл, експерт по оперативни изследвания в UCL, добавя, че въпреки че е „много, много рано“, той има „много нови мутации, които го правят много различен от предишните щамове Omicron“.

Тя казва, че това може да означава, че е „потенциално по-способен да предизвика голяма вълна“, защото може да надмине имунитета, който вече имаме.

Но професор Истън казва, че въпреки че има значителен брой мутации - имате нужда от много повече случаи, за да видите дали се появява модел на бързо разпространение, избягване на имунитета или по-тежко заболяване.

Прочетете повече:
Краката на мъж посиняват при необичаен дълъг случай на COVID
Болен котки в Кипър започват лечение на COVID наркотици

„За да оценим всички тези неща, това е игра на числа“, казва той пред Sky News.

„Това не е нещо, което можем лесно да предвидим – но това, което можем да кажем, е, че тези мутации могат да повлияят на способността на вируса да избяга от имунитета – или да се разпространи по-бързо.“

Например вариант, означен като BS.1.1, се появи със значителни мутации през 2022 г., но „има малко въздействие в световен мащаб“ .

Най-важното нещо засега, подчертава професор Истън, е наблюдението.

„Колкото по-рано сте в състояние да забележите вариант, който ви притеснява, толкова по-рано можете да се намесите по отношение на за предупреждаване на хората за рисковете - или за промяна на ваксините.

"Защото колкото по-бързо реагирате, толкова по-малко е въздействието върху хората."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР