Докато хиляди компании масово излизат от пазара или съкращават дейността

...
Докато хиляди компании масово излизат от пазара или съкращават дейността
Коментари Харесай

Богаташите пазаруват злато за черни дни

Докато хиляди компании всеобщо излизат от пазара или редуцират активността си, бизнесът на швейцарските компании, които управляват активността на строго охранявани трезори в Алпите, процъфтява. Те съхраняват скъпоценни метали на богати чужденци, чието количество пораства стремглаво в хода на на пандемията. Големият проблем е, че държавните управления не разрешиха голям брой действия поради болестта, което затруднява физическите доставки на металите.

Случващото се в бранша граничи с полуда, считат мнозина от анализаторите. Ако някой желае да си купи злато, той към този момент надали ще откри медиатор, тъй като множеството дилъри на метала са прекратили работа.

Почти всички рафинерии в Швейцария - главен интернационален център за преправка на златото в кюлчета и монети, са затворени поради епидемията. А приземените самолети объркват проектите за превозване на жълтия метал по света. Мините за рандеман на злато пък лимитират активността си, намалявайки темповете на предложение тъкмо когато търсенето на суровината пораства.

Или, както обобщава Дебра Томсън - шеф по продажбите на злато във компанията IBV International Vaults, която предлага персонални сейфове и покупки на скъпоценни метали по света, "цялата верига на снабдяването изтънява от ден на ден ". И признава, че за финален път е била очевидец на сходен безпорядък след терористичните офанзиви против Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година.

Частните вложители нормално купуват златни кюлчета с тегло до един кг - много по-малки от тези, които се търгуват сред банките. И по предписание проблемите в предлагането засягат най-много по-ниския пазарен диапазон.

Засега, тези, които желаят да купят и да съхраняват по-малки златни кюлчета, ще би трябвало да изчакат рафинериите да отворят. Три от най-големите - Valcambi, Argor-Heraeus и преработвателното отделение на MKS PAMP Group, се намират в швейцарския кантон Тичино, който граничи със Северна Италия - най-тежко засегнатата част на Ботуша.

Златото се върна на цена над 1600 щ. $ за тройунция през тази седмица, откакто през предходната слезе под 1500 $ за тройунция. Тогава вложителите продаваха скъпоценни метали, с цел да покрият загубите си по позиции в други активи. Други пък се запасяваха с долари. От понеделник насам обаче купувачите още веднъж се върнаха на златните пазари, подмамени от нападателните тласъци на Федералния запас (обявени на 23 март) и на Белия дом (от 25 март).

Златото с незабавна доставка нарастна с съвсем 8% и в късните вечерни часове на 25 март (сряда) се търгуваше за 1611 щ. $ за тройунция. Анализатори на "Голдмън Сакс " допуснаха, че жълтият метал е в "повратна точка " и потвърдиха прогнозата си за 1800 щ. $ цена за тройунция в границите на идващите 12 месеца.

Доверие на златото гласоподава и вложителят деец Марк Мобиус. Според него следените в последно време всеобщи продажби на всевъзможни активи - рискови и избавителни убежища, са били демонстрация на чиста суматоха. Мобиус прави оценка това държание като неточност и счита, че "хората би трябвало да имат злато и в този момент може да е подобаващото време за нарастване на златните инвестиции ", добавяйки, че той най-малко ще направи тъкмо това. Египетският милиардер Наджиб Савирис пък разгласи, че усилва каузи си в акции на златни мини.

Пандемията сътвори дефицит даже на някои от най-популярните монети като "Крюгеранд " от Южна Африка и "Кленов лист " от Канада. Което значи, че хората сега са безкомпромисни, когато става въпрос за покупки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР