Докато е изпълнявала длъжността областен управител на София (от 19

...
Докато е изпълнявала длъжността областен управител на София (от 19
Коментари Харесай

Държавата съди БСП за 280 хиляди лева неплатен наем

Докато е изпълнявала длъжността регионален шеф на София (от 19 до 26 май), актуалният заместител регионален шеф Живка Такева е извадила изпълнителен лист против Българска социалистическа партия за наем от 2019 година до момента на централата на " Позитано " 20, който партията по закон не дължи. Сумата, за която претендира регионалната администрация, е 280 хиляди лева с лихвите.

От регионалната администрация са изпратили кореспонденция до Софийския областен съд, по която е формирано заповедно произвеждане. Съдът не е задължен да осведоми длъжника и по този начин в Българска социалистическа партия не са били известени, че е имало дело и е бил публикуван изпълнителен лист, изясни пред " Труд " юрисконсултът на социалистите Аглика Виденова.

Изпълнителният лист е отишъл в регионалната администрация и там би трябвало да решат дали да го дадат за осъществяване на обществен реализатор или на ЧСИ. От Българска социалистическа партия към момента не са обжалвали, тъй като все още изпълнителният лист не е пристигнал при тях.

С изпълнителния лист регионалната администрация може да претендира за изваждане на Българска социалистическа партия от централата, в която се обитава от десетилетия, както и за запориране на банкови сметки, което да блокира финансирането на предизборната акция на партията. През 2019 година по отношение на промени в регламентите за финансиране на партиите, Народното събрание гласоподава те да бъдат освободени от наем на държавните и общински пространства, които употребяват.

Тогава от Българска социалистическа партия са поискали да сключат нов, безплатен контракт, само че никой не ги е потърсил. А в този момент им отказвали с аргумента, че има публикуван изпълнителен лист.

Чл. 31. от Закона за политическите партии

(1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 60 от 2019 година, в действие от 30.07.2019 г.) Държавата и общините дават безплатно на политическите партии, които имат парламентарна група или задоволителен брой народни представители да образуват такава, пространства за реализиране на тяхната активност.

(2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 60 от 2019 година, в действие от 30.07.2019 г.) Помещения по алинея 1 могат да се дават и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове в страната и отвън страната, като се изключи гласовете по член 279, алинея 1, т. 6 от Изборния кодекс.

(3) Предоставянето на пространства на политически партии се прави според Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за общинската благосъстоятелност.

 
 Неофицално: Гонят Българска социалистическа партия от постройката на Позитано 20 Неофицално: Гонят Българска социалистическа партия от постройката на " Позитано " 20
Източници на Actualno.com потвърдиха, импровизирано, че партията на Българска социалистическа партия ще бъде наложително извадена от постройката на улица " Позитано " 20....

 

 

 

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР