Докато бизнесът затъва в липса на компенсации, а хората изнемогват

...
Докато бизнесът затъва в липса на компенсации, а хората изнемогват
Коментари Харесай

Опасната игра с ДДС на храните

Докато бизнесът затъва в липса на обезщетения, а хората изнемогват от галопиращите цени, политиците предизборно се заиграха с Данък добавена стойност за главните храни. 

Дни откакто Българска социалистическа партия се разгласи за 0% налог за хляба, " Възраждане " внесе предложение за  нулева ставка на Данък добавена стойност върху всички храни от дребната потребителска кошница, включващ медикаментите и цените на енергоносителите - електрическата сила, газ и парно.

Аргументът на Костадин Костадинов беше, че 10 страни в Европейския съюз са подхванали тази стъпка в една или друга степен - премахнали са Данък добавена стойност за артикули от първа нужда или са го понижили фрапантно до 5%.

Управляващата коалиция отхвърли предлагането като го дефинира като популизъм. Искрен Митев от " Продължаваме промяната " разгласи, че на петъчната среща на обединението ще се вземат решение какви да са антиинфлационните ограничения. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански изиска да няма политическа агитация на тематика налози, тъй като е рисково, а сътрудника му от Има Такъв Народ Пламен Абровски настоя при сходни разисквания в залата да участва вицепремиера и финансов министър Асен Василев, тъй като " Данък добавена стойност е главният налог, който цялостни хазната ".

Бизнесът от дълго време упорства за понижени ставки на налога, само че икономистите предизвестяват, че това може рисково да изпразни хазната. " Очакваме още 20-ина % нарастване на цените. Тази мярка е единствената, която може незабавно да има резултат и да забави този развой. Това е поддръжка и за потребителя, и за производителите. Хлебопроизводителите се борят за оцеляване и са безапелационни, че пониженото Данък добавена стойност ще забави нарастването на цените, съобщи ръководителят на Сдружение " Храни и питиета " Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

В същото време тя предизвести, че потреблението у нас спада, тъй като жителите имат стеснен бюджет. Когато бюджетът им не нараства, а би трябвало да купуват с над 20% по-скъпи артикули, всички стартират да се лишават. Намаленото ползване пък е съдбовно за дребните и междинни предприятия. 

Яна Иванова не се съгласи, че нарастването на цената на хляба е спекулативно, защото производителите купуват скъпо брашно за идващия цикъл и не могат да си разрешат да оставят цените на остарялото равнище.

Мнението на икономиста Агоп Каспарян, е напълно друго. Той счита, че стъпките би трябвало да са доста мнителни, тъй като " сега се налива масло в огъня ". 

" Ако желаят хлебопроизводителите 0% Данък добавена стойност, на следващия ден ще изискат и други. Постъпленията в бюджета доста ще намалеят. Когато използваме държавни политики за подкрепяне на бизнеса, ние ги вадим и от държавния бюджет. И най-после някой ще би трябвало да заплати тази сметка. Влизаме в недостиг ", твърди икономистът.

Доц Емил Хърсев пък съобщи, че не вижда " нито една стратегия за увеличение на производството за компенсиране на приходи, което е главното.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР