Докато България подготвя срещата на високо равните ЕС-Западни Балкани през

...
Докато България подготвя срещата на високо равните ЕС-Западни Балкани през
Коментари Харесай

EUractiv: Косовската главоблъсканица хвърля сянка над срещата на високо равнище на Западните Балкани в София

Докато България приготвя срещата на високо равните ЕС-Западни Балкани през Май, считана за централно звено от нейното председателство в Съвета на Европейски Съюз, София схваща, че не всички посетители желаят да седнат на една маса, предава EUractiv.

Испанският министър-председател Мариано Рахой съобщи на българския си сътрудник Бойко Борисов, че има проблем да участва на срещата в София на 17 май и предизвести, че няма да взе участие, в случай че Косово участва. Косово, някогашна сръбска провинция, оповестила самостоятелност през 2008 година не е приета от пет страни членки на Европейски Съюз – Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Основната причина е, че тези страни се опасяват от фракционизъм на своя територия и не утвърждават метода, по който Косово се отделя от Испания. Испания е изключително сензитивна поради скорошния опит на Каталуния за самостоятелност.

През март Рахой съобщи, че ще взе участие на неофициалната вечеря на страните членки на 16 май, ден преди срещата на високо ниво в София, само че за идващия ден съобщи, че „ имаме значим проблем – някои приказват за разширение към страни, които не са приети, а това провокира терзания “. На собствен ред държавното управление на Словакия заяви, че месецът преди срещата оставя задоволително време за договаряния за правене на взаимно-приемливо решение. „ Нашето мнение за Косово остава непроменено: Словакия не признава независимостта му. Словакия обмисля дали да взе участие на срещата в София. Ще вземем дефинитивно решение според от по-нататъшното развиване на събитията по тематиката “, написа в публично заявление на държавното управление в Братислава.

Гърция заяви, че ще участва на срещата, само че без да даде елементи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР