Докъде стигна модернизацията на армията ни, след като от години

...
Докъде стигна модернизацията на армията ни, след като от години
Коментари Харесай

Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят

Докъде стигна модернизацията на армията ни, откакто от години се приказва и работи в три посоки - военновъздушните ни сили, военноморските ни сили и сухопътните войски? Този въпрос още веднъж излиза на дневен ред след края на четиригодишно ръководство - първият приключен напълно мандат от 2009 година насам?
Например за какво ще строим два патрулни кораба (фрегати), а не три по-големи катера за опериране по цялото ни черноморско крайбрежие? И накъде отиват нещата с на пехотата от Сухопътни войски и за Силите за специфични интервенции, при които мирише на неуспех поради избрани ползи? Как и с какво Българската войска ще посрещне провокациите на новия вид война с потребление на безпилотни самолети и на изкуствен интелект? (Например Сърбия към този момент закупи 6 зенитни ракетноартилерийски комплекса " Панцир " ). Въпроси, на които би следвало да отговори военният министър Красимир Каракачанов.
И по този начин - за какво след 20-годишно отсрочване ще купим точно най-новите и много скъпи американски изтребители F-16 Block 70 Viper? За да няма спекулации, следва да е ясно, че за 47 години от първия си полет претърпя голямо развиване и резервира съвсем единствено външния си образ, а съответно нашият нов изтребител F-16 даже ще разполага с технологии, създадени за изтребителите от 5-то потомство F-35 Lightning II и F-22 Raptor. Viper е многоцелеви изтребител с извънредно мощни качества за нанасяне на удари по земни цели, което го прави съвършен изтребител-бомбардировач. Образно казано, Viper е в действителност " върхът на сладоледа ". Тук обаче пораждат два въпроса: 1. Доколко имахме потребност точно от изтребител-бомбардировач? 2. Има ли прикрит план от в Безмер?
Казусът може да бъде заздравен с разяснения. Например, за какво не купим свръхзвукови бомбардировачи В-1В? Или да приемем напълно хипотетичната обстановка какво да вършим в някакво отново хипотетично бъдеще откакто Съединени американски щати (за трети път) хипотетично ни подарят напълно безкористно две бойни въздушнокосмически совалки? Едва ли ще реагираме по различен метод, с изключение на да благодарим и най-вежливо да откажем скъпия подарък. Не единствено, че надали не целият бюджет на страната ще отиде за поддръжката им, само че и ние нямаме никаква потребност от тези совалки. Може ли специалистите, съветвали министър Каракачанов, да съчинят една правдоподобна обстановка, която да обоснове използването Viper тъкмо в качеството на изтребител-бомбардировач?
 Каракачанов удостовери, че действаме за пазаруване на още 8 самолета F-16 Каракачанов удостовери, че действаме за пазаруване на още 8 самолета F-16
Мисля, че авиацията в последните няколко години стартира да се изправя на крайници. Не единствено поради това, че сключихме договорка за закупуване...
Хронология за придобиването на F-16 има двайсетгодишно начало и ненапълно прилича типичната история на " жена с биография ", в която маловажните детайлности просто се изпускат. Следва да се напомни по какъв начин в самото начало на този век тогавашният боен министър Бойко Ноев дружно с командващия Военновъздушни сили ген. Стефан Попов пътуваха до Съединени американски щати. Там те посетиха летище с F-16 и генералът-авиатор разбираемо остана удивен от самолета и на първо място от електрониката му. Тогава единствено сме " зарибявани " и не са водени съществени договаряния, тъй като България още нямаше икономическите благоприятни условия да стане бързо клиент.
Поради дефицит на средства Военновъздушни сили бракуваха " при демокрацията " 150 бойни самолета и закриха 75% от авиобазите. Летище Безмер (10 км западно от Ямбол) оцеля през 2008 година с помощта на солидните доводи на заместник-министър Соня Янкулова. Един от тях е обслужване от американски тежки транспортни самолети въз основата " Ново село " край Сливен.
Някъде по това време Пентагонът финансира с към 30 млн. $ модернизирането на летище Безмер – на първо място удължение на пистата и удебеляване на бетона, с цел да приема тежки транспортни самолети.
Сегашният наш блян да се освободим от МиГ-29 е понятен и то не, че това са съветски машини. Този аероплан има две неповторими качества – доста здрав и също толкоз маневрен. И толкоз! Той изостава в електрониката и въоръжението, които могат да се подобрят, само че това може да стане единствено в Руската Федерация, а ние сме член на НАТО. Впрочем и Русия е на път да ги изведе от строя.
Логично е нашите нови изтребители да бъдат основани в този момент в Безмер, тъй като от предходните 12 напълно военни авиобази се резервираха едвам три (вкл. в Долна Митрополия). Тук няма никаква конспирация, тя е другаде.
 Веселинов отхвърля, че през Каракачанов Борисов заплаща на Съединени американски щати каквото изискат за поддръжка Веселинов отхвърля, че през Каракачанов Борисов заплаща на Съединени американски щати каквото изискат за поддръжка
Това е неуместно, една от многото подправени вести. Това съобщи зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов по отношение на визитата на вицепре...
По времето, когато Соня Янкулова се бореше да резервира авиобаза Безмер, бъдещият президент Румен Радев в качеството си на бригаден военачалник и пълководец на авиобаза Граф Игнатиево получи задача да изнесе брифинг пред високопоставени американски офицери в региона на логистиката. Темата беше дефинирана в необятен формат: от какъв аероплан се нуждае България и по какъв начин се приготвяме да го посрещнем. Гостите сядат и се подготвят да изслушат един отегчителен монолог. Те обаче към този момент имат " едно на разум ", защото знаят, че Радев е приключил с отличие техния военновъздушен лицей " Максуел ", а преди да стартира брифинга, той ги пита на какъв език да приказва – британски, немски или съветски. Естествено множеството от тях схващат единствено родния си език.
Още след първите фрази най-старшият от гостите моли за дребна пауза и вади бележник да си води мемоари. Първите чути фрази го впечатляват. А Радев стартира с тезата, че на първо място българските военни би трябвало да знаят какви политически процеси се чакат в триъгълника Западни Балкани – Кавказ - Близък Изток през идващите 40 година Тази информация е нужна с оглед да се реши в какви бойни дейности ще вземат участие нашите изтребители до края на виталния си цикъл и надлежно какви бойни качества следва да имат. С други думи, нито да им останат в остатък на машините неосъществени качества (защото авансово се заплащат при покупката), нито те да им липсват към края на употребата.
Този брифинг от дълго време е в предишното. Сега обстановката е следната - военните в никакъв случай не получиха отговор от Министерство на външните работи, нито от цивилното управление на министерството, в това число в лицето на министър Каракачанов и екипа му. Във Военновъздушни сили обаче последователно си проби път схващането, че предвид на дълготрайните военнополитически вероятности в района пред българската бойна авиация надали стоят други задания с изключение на въздушно разузнаване и ерполисинг . И двете ще бъдат изпълнявани извънредно над наша територия, т.е. в българско въздушно пространство. Нито съветски боец ще стъпи на Балканите, нито пък наш изтребител ще взе участие в пердах с съветски.
От това следва:
1. Новият български военен аероплан би трябвало да бъде на първо място изтребител за Противовъздушна отбрана с по-ограничени качества за удари по земни цели;
 Новите F-16 ще се поддържат у нас, потвърдиха от Lockheed Martin Новите F-16 ще се поддържат у нас, потвърдиха от Lockheed Martin
В България ще летят най-напредналите модели на самолетите F-16 Block 70. Предлагаме ви цялостни благоприятни условия “земя-въздух ”, по какъв начин...
2. Той би трябвало да има допустимо по-малки експлоатационни разноски за час полет (не повече от 5000 долара), с цел да могат българските водачи да летят повече за тренировки по главните си задачи.
По неофициална информация точно такова мнение е застъпено от българските летци при избора на нов многоцелеви изтребител. Високопоставени офицери от Военновъздушни сили обаче довериха, че по време на състезанието военната експертиза е тотално загърбена и пренебрегната. Те твърдят, че при подобаващи условия са подготвени да свидетелстват. На първо място обаче е условието им основен прокурор да не е Иван Гешев, тъй като те се притесняват от репресии, както и че следствието най-после ще бъде пратено в " ням коловоз ".
Копие от неофициалното мнение на Военновъздушни сили отпътува и до Президентството. Президентът Радев обаче не реагира директно, а избра косвена рецензия. Той обърна внимание, че в цената на самолетите не са включени декларираните 52 скъпи ракети " въздух-земя ", от които българските водачи би трябвало всяка година да стрелят на тренировки.
Сега можем да върнем едно значимо изречение от началото: за какво след 20-годишно отсрочване ще купим точно най-новите и скъпи американски изтребители F-16 Block 70 Viper.
Помощта при отговора пристигна в профил и въобще не включва изказванието, че задачата е да бъде " спонсориран " с по-малко от 2 милиарда $ военно-промишления комплекс на Щатите. Според доброжелателното подсещане, българските Военновъздушни сили ще експлоатират F-16 до края на виталния му цикъл от 40 години. Този доста добър и нов аероплан обаче през това време ще остане главно оръжие на Пентагона за въздушни интервенции по света. Следователно американските изтребители в този огромен интервал ще имат обезпечен кей в Безмер с обезпечена логистика тъкмо за модификацията Viper и образован авиотехнически състав да приготви самолетите за неотложно политане. Срещу кого? Дали при избора на вида изтребители за нашите политици ползите на страната ни са били на много назад във времето?
 Борисов: Светът прави оценка договорката за F-16, макар нелепостите, които се изписаха Борисов: Светът прави оценка договорката за F-16, макар нелепостите, които се изписаха
Поздравявам Министерството на защитата и на финансите, на стопанската система, всички които работиха по този стратегически план за превъоръж...
От една страна американските военнополитически стратези са измислили добре тази процедура от дълго време и то не особено за България. От друга обаче те звучат наивно, в случай че още не са разбрали, че смъртоносната опасност за Съединени американски щати не идва от Русия, а от Китай и че тъкмо той ще притисне Америка даже преди българските Военновъздушни сили да са получили първия си F-16.
Остават дребните загадки за какво българските политици действаха по този начин. Трудно е да се предскаже до каква степен са стигнали увещанията на янките по отношение на наивни лаици, че на България се дава най-хубавото, което си коства парите. В такива случаи се дава ход и на изтънчени подмолни подходи и даже на изнежен напън.
Исторически спомен - след преди към 60 години отново с американски самолети, тях към този момент не ги продават директно авиационните концерни, а единствено американската страна. Парите на производителите минават през Неправителствени организации с " идеална " цел. Накрая няма недоволства и всички са удовлетворени.

Автор: полк. о.р. Ганчо Каменарски. Каменарски е някогашен водач от 22-ри изтребително-бомбардировъчен авиационен полк в Безмер
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР