Доживотен имунитет към морбили няма. Възможно е след 10 години

...
Доживотен имунитет към морбили няма. Възможно е след 10 години
Коментари Харесай

Инфекционистът Трифон Вълков: Няма доживотен имунитет за морбили

" Доживотен имунитет към морбили няма. Възможно е след 10 години след имунизацията титърът на антителата, който ни пази, да спадне. Ако сме имунизирани с тази ваксина, само че в случай че дълго време не сме се срещали с причинителя за реактивация, при възможна среща с вирусната зараза, на имунната система ще й би трябвало време да отговори. Дори и след имунизиране, след дълъг интервал от време може да се стигне до заразяване ", сподели инфекционистът доктор Трифон Вълков по Българска национална телевизия.

Той акцентира, че следователно клиничната картина няма да е въобще толкоз тежка, както бихме боледували, в случай че не сме имунизирани.

" Но от епидемологична позиция без значение дали го караме леко или тежко, можем да разпространяваме вируса и да заразяваме неимунизирани ", сподели още доктор Вълков.

Според думите му от години множеството вирусологични центрове предлагат въвеждането на трета бустерна доза за морбили.

" Крайно време е това да бъде въведено предвид на профилактика ", заключи инфекционистът.

Във Варна са в цялостна подготвеност за изключителна имунизация против морбили. Това оповестиха от Регионалната здравна ревизия в града, откакто в прилежаща Румъния броят на инфектираните в края на предходната година надвиши 3000 души. Ваксинацията ще се прави в кабинетите на персоналните лекари и в Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксината е безвъзмездна и обезпечена за децата. Възрастните, които желаят да се имунизират, ще би трябвало да си я закупят сами.

" За 2023 година има 1000 деца, подлежащи на имунизация и неимунизирани до в този момент. Това са към 76%, което не е задоволителен за добър имунизационен обсег. Възможно е да се стигне до зараза от морбили. Трябва да се стигне над 95%, да са обхванати децата, с цел да сме сигурни, че груповият имунитет е предпазен ", сподели доктор Анка Баева, шеф отдел " Противоепидемичен надзор " в РЗИ - Варна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР