Доха. Кремъл определи състоянието на отношенията между САЩ и Русия

...
Доха. Кремъл определи състоянието на отношенията между САЩ и Русия
Коментари Харесай

Al Jazeera: Кои са десетте области на напрежение между САЩ и Русия

Доха. Кремъл дефинира положението на връзките сред Съединени американски щати и Русия като „ много плачевно “ в навечерието на видеоразговора сред съветския президент Владимир Путин и американския му сътрудник Джо Байдън, когато двамата ще обсъдят напрежението към Украйна във вторник, разяснява катарският ефирен канал Al Jazeera

През последния месец американски чиновници рапортуваха за необикновени придвижвания на съветски войски покрай Украйна и показаха опасения по отношение на „ допустима съветска инвазия “, нещо, което Москва изрично отхвърля.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели в понеделник, че пълзящо, съгласно Русия, разширение на НАТО към нейните граници, и дълготрайните гаранции за сигурност от Запада, от които Путин сподели, че Москва се нуждае, ще бъдат в центъра на този диалог.

Путин сподели, че желае правно обвързващи гаранции, че НАТО няма да се уголемява по-нататък на изток и заричане, че избрани типове оръжия няма да бъдат ситуирани в страни, близки до Русия, в това число Украйна.

Очаква се Путин да повдигне и опцията за осъществяване на друга среща на върха сред Съединени американски щати и Русия с Байдън. Двамата водачи се срещнаха за последно на среща на върха през юни в Женева.

„ Те ще би трябвало да обсъдят по какъв начин се извършват договореностите, които са били реализирани в Женева, да преразгледат какво се ползва напълно и какво изисква спомагателна работа “, сподели Песков пред кореспонденти.

„ Разбира се [дневният ред] са двустранните връзки, които остават в много плачевно положение. И тогава въпросите се обрисуват в дневния ред. Предимно напрежението към Украйна, тематиката за напредването на НАТО към нашите граници и самодейността на президента Путин за гаранции за сигурност.

Ето 10 области на напрежение сред двете международни сили:

Украйна и вероятни западни наказания

Съединените щати предизвестиха Русия, че ще бъде изправена пред „ съществени разноски “, в това число стопански наказания със доста влияние, в случай че нахлуе в Украйна, защото, съгласно Киев, над 94 000 съветски бойци са се събрали наоколо на украинската граница. Вашингтон прикани за връщане към споразуменията, подписани в Минск през 2014 и 2015 година, които имат за цел да сложат завършек на войната сред украинските държавни сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, която се проточва към този момент седем години.

Исканията на Русия към НАТО

Русия споделя, че разполагането на нейните войски е отговор на агресивното държание на НАТО и Украйна, в това число полети на американски стратегически бомбардировачи и маневри на военни кораби в Черно море. Кремъл упорства за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да се уголемява по-нататък на изток – което би попречило на Украйна да стане член – или да разположи ракети в Украйна, които биха били ориентирани към Русия. Съединени американски щати споделят, че никоя страна не може да наложи несъгласие на стремежите на Украйна към НАТО.

Беларус

САЩ упрекнаха съветския съдружник Беларус, че „ употребява като оръжие “ мигранти от Близкия Изток, като предизвиква хиляди от тях да се опитат да влязат в Европейския съюз от нейна територия, създавайки рецесия за Европейски Съюз. Русия поддържа водача на Беларус Александър Лукашенко, в това число като изпрати бойни самолети, които могат да носят нуклеарно оръжие, да патрулират във въздушното пространство на Беларус.

Енергия

САЩ обявиха, че Русия може и би трябвало да направи повече, с цел да облекчи енергийната рецесия в Европа, като усили доставките на газ, и я предизвестиха да не употребява силата като политическо оръжие, изключително против Украйна. Вашингтон наложи наказания против съветски предприятия, участващи в построяването на " Северен поток-2 ", новопостроения газопровод под Балтийско море. „ Северен поток 2 “ чака утвърждение от немският самостоятелен мрежов регулатор, преди Русия да стартира да изпомпва газ през него, тъй че би бил евентуално уязвим от спомагателни западни наказания, в случай че рецесията в Украйна ескалира.

Дипломатически разногласия

Русия и Съединени американски щати понижиха щата на посолствата в поредност от ходове „ око за око “. Руският външен министър Сергей Лавров допусна на 2 декември, че това е една област, в която двете страни могат да се стремят да зачеркнат и да стартират начисто, като отстранен рестриктивните мерки за посланичество.

Кибератаки

САЩ упрекнаха хакери, работещи за съветското държавно управление или от съветска територия, в ориентиране на хакерски атаки против американски политически партии, компании и сериозна инфраструктура. Русия отхвърля да е правила или толерирала хакерски атаки. Байдън повдигна въпроса пред Путин през юни и изброи 16 сериозни области, които съгласно него би трябвало да бъдат „ неразрешени “ за хакерски атаки, само че двете страни не са алармирали обществено за никакъв прогрес по въпроса от този момент.

Контрол на въоръженията

Скоро откакто Байдън встъпи в служба, двете страни удължиха основно съглашение, ограничаващо размера на техните стратегически нуклеарни арсенали. В Женева те дадоха обещание „ да положат основите за бъдещи ограничения за надзор на оръжията и понижаване на риска “, а Байдън сподели, че ще отнеме шест месеца до една година, с цел да разбере дали е вероятен логичен стратегически разговор. Засега няма явни признаци на прогрес.

Навални

Вашингтон разкритикува лишаването от независимост на Алексей Навални, най-видният политически съперник на Путин, и може да повдигне още веднъж своите опасения по отношение на правата на индивида в Русия.

Американци в пандиза

Американската страна неведнъж повдига въпроса за делата на двама някогашни морски пехотинци, Тревър Рийд и Пол Уилън, които бяха изпратени в пандиза в Русия по считани от Вашингтон за подправени обвинявания.

Сирия, външна политика

Двете страни са в несъгласие по разнообразни въпроси, в това число Сирия, където Русия се намеси през 2015 година, с цел да поддържа президента Башар Асад в гражданската война. Но държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен сподели предходната седмица, че има области, в които могат да работят дружно, макар напрежението по сред им. Той загатна интернационалните старания да попречат на Иран да придобие нуклеарни оръжия и мирния развой сред някогашните руски републики Армения и Азербайджан, в който Москва пое водеща роля.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР