Договорите на двете централи ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ

...
Договорите на двете централи ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ
Коментари Харесай

Валентин Николов: Частично сме зависими от Русия, в енергетиката става все по-трудно

" Договорите на двете централи Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " изтичат. Следващата година изтича единият контракт. Те от идната година са прекратили поръчките си към мините " Марица Изток ". Една четвърт от въглищата няма да могат да ги пласират, тъй като няма да има кой да ги гори ", обясни бившият шеф на БЕХ и АЕЦ  " Козлодуй " Валентин Николов  Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, в " Денят ON AIR ".

" От друга страна, електрическата сила много понижа като цена. За този месец, който изтича, цената ще бъде под 200 лв., бизнесът няма да получи обезщетения. От една страна е добре, само че факторите, които понижат цената, е свиването на производствата. Това при всички случаи ще въздейства отрицателно на българската енергетика, тъй като с въглеродните излъчвания, които купуват, токът ще бъде доста по-скъп, няма да има смисъл да се работи в ТЕЦ  " Марица Изток " 2 ", сподели още Николов.

Според него в енергетиката стартира да става по-трудно и би трябвало да се търсят дълготрайни решения. " Голяма част от парите на АЕЦ " Козлодуй " отидоха за отплата на българския бизнес. Не виждам какъв недостиг ще се покрие, изключително от енергетиката ", счита някогашният шеф на БЕХ.

Валентин Николов  Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, е безапелационен, че мините би трябвало да се приготвят лека бавно за понижаване на производството и в някой миг и за прекъсване, защото, съгласно него, държава няма проект какво да прави.

" Сега потреблението е доста ниско, когато времето е топло. Затова спря 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", тъй като имаме остатък на сила, която няма къде да се пласира ", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Запитан по кое време ще бъдем енергийно самостоятелни от Русия, Николов отговори, че към момента има някои елементи, които не могат да се доставят от други източници, с изключение на от Русия.

" Повечето започваме да снабдяваме от Чехия и Украйна. В Чехия съвсем всички елементи, които са съветска технология, се създават в заводите на " Шкода ". Но сме към момента зависими от Русия и то най-много подвластни когато би трябвало да се даде нов лиценз, който изтича 2027 - 2029 година за 5-и и 6-и блок. Отсега стартират мероприятията за новия лиценз, който е 10 годишен ", сподели още той.

По думите му, ако не се вземе лиценз, ще имаме освен финансови загуби, само че и проблеми с тока през зимните месеци.  " Министерството на енергетиката го знае това и би трябвало да го реши този въпрос ", сподели Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР