Договореният през 2022 г. компромис за европейската перспектива на Северна

...
Договореният през 2022 г. компромис за европейската перспектива на Северна
Коментари Харесай

МВнР: Има ясни европейски условия за Северна Македония

Договореният през 2022 година компромис за европейската вероятност на Северна Македония има ясно написани условия, които страната-кандидат би трябвало да извърши, както преди пълноценното отваряне на договарянията, по този начин и по време на целия преговорен развой.

Това се споделя в формален отговор до организация БГНЕС от българското министерство на външните работи в отговор на въпроса ни за бъдещата евроинтеграция на западната ни съседка. 

" Компромисът обгръща три обособени, само че взаимосвързани детайла – заключенията на Съвета на Европейски Съюз от юни 2022 година, Преговорната рамка на Северна Македония и двустранния Договор за добросъседство от 2017 година и ограниченията за неговото използване (разписани в Протоколите от съвещанията на Междуправителствената комисия по член 12). Този компромис е признат от всички държави-членки на Съюза, той е в действие, както беше доказано от всички държави-членки още веднъж в заключенията им от м. декември 2022 г, и контрактувания посредством него механизъм има европейски, а не двустранен темперамент ", акцентират от външното ни министерство.

" Постигането на участие в Европейски Съюз е нескончаем развой с голям брой стъпки, в който страната-кандидат последователно се приобщава към съблюдаване на европейските правила и използване на стандартите на Съюза във всяка една сфера на своя политически, публичен и стопански живот. Едно от провокациите пред Северна Македония е разрешаване на проблемите с правата на българите и с развиването на добросъседски връзки с България. Преодоляването на тези дефицити ще бъде оценено в процеса на европейска интеграция на Скопие като един от заложените в Преговорната рамка критерии. Преди това страната-кандидат би трябвало да стартира пълноценни договаряния за участие, което напълно зависи от вписването на българите в нейната конституция ", се споделя още в документа.

" Министерството на външните работи постоянно осведоми сътрудниците на България в Европейски Съюз и европейските институции за положението на връзките със Северна Македония, в това число за нарушаванията на правата на българите в прилежащата страна, което е част от Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз ", се споделя в края на документа. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР