Договорът с турската компания Боташ е исторически за България и

...
Договорът с турската компания Боташ е исторически за България и
Коментари Харесай

Росен Христов: Договорът с турската компания "Боташ" е исторически за България

Договорът с турската компания " Боташ " е исторически за България и е огромен пробив и за Европейски Съюз, тъй като демонстрираме по този метод, че може да се доставя газ през турските терминали за България, надлежно за Европа. Това разяснява служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. Имаме цялостна поддръжка на цялата Европейска комисия, уточни Христов.

Преди дни " Булгаргаз " подписа съглашение с турската държавна енергийна компания " Боташ " за достъп до терминалите за полутечен газ и газопреносната мрежа в Турция.

Министърът изясни през днешния ден, че този контракт е извънредно за запазване на потенциал на терминали и газопреносни мрежи и безусловно не става въпрос за търговия с газ. " Булгаргаз " търгува газ посредством транспарантни процедури и търгове, които вървят редом, добави той.

Росен Христов съобщи в отговор на въпрос на водещия, че с цел да имаме в България евтини горива, „ Лукойл " би трябвало да работи. Според него въпросът е да се откри непрестанно решение и това е петролопровод " Александруполис - Бургас ". Още идната седмица ще подпишем меморандум с гръцката страна, с цел да обновим този план, осведоми министърът. Той изясни, че този петролопровод е, с цел да доставяме неруски нефт.

За меморандума с Gemcorp и обясненията, че е необвързващ, Христов попита, че в случай че този меморандум е толкоз нищожен, за какво е подписан в Гранитна зала в наличието на министър-председателя на България. Искам да кажат къде другаде тези компании са вложили, уточни още министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР