Договорът по проекта за нови патрулни кораби за Военноморските сили

...
Договорът по проекта за нови патрулни кораби за Военноморските сили
Коментари Харесай

Договорът по проекта за нови патрулни кораби за ВМС може да се случи през ноември

Договорът по плана за нови патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/ може да се случи през ноември, предвижда пред публицисти заместник-министърът на защитата Анатолий Величков, който беше измежду представителите на управлението на военното ведомство, взели участие в днешното съвещание на отрасловата парламентарна комисия.

По думите му е напълно действително договорът да се случи в границите на интервала от началото на ноември доникъде на месеца.

Проектът за придобиване на модулен многофункционален патрулен транспортен съд за потребностите на Военноморски сили е на стадий подготовка на отчет за министъра на защитата, който по-късно би трябвало да бъде импортиран в Министерския съвет. В момента междуведомствена работна група, управлявана от заместник-министъра, изготвя протоколите от състоялите се договаряния с определения претендент - немската компания "Люрсен ". Финализираме тези диалози поради и на това, че получихме уведомление от Министерството на финансите от края на предходната седмица, че плануваните в централния бюджет средства в размер на 171 млн. лв. за актуалната година следва да бъдат препланирани с начало 2021 година, изясни Величков. Това, по думите му, е наложило да известят немската компания за настъпилата смяна и се чака тяхната реакция. Това сигурно ще докара до още един кръг договаряния с тях, изясни Величков, представен от Българска телеграфна агенция.

По плана за придобиване на съществена бойна техника за построяването на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада /за нови бойни машини за Сухопътните войски/ сме пред отваряне на ценовите предложения, уточни Величков. Той предвижда възможен контракт по този план идната пролет.

Това е стъпка към задълбочаване на военното ни съдействие със Съединени американски щати, уточни министър Красимир Каракачанов в отговор на въпрос в Комисията по защита за политическите измерения на решението на държавното управление, с което позволява от 26 септември до 30 октомври взаимно осъществяване на задания по защитата на въздушното пространство на България от българските Военновъздушни сили и Силите на Съединени американски щати. Задълбочаването е на фона на рамката за съдействие в областта на защитата от 10 години, което със Съединени американски щати ще подпишем скоро, означи министърът. Това е потребна стъпка за националната ни сигурност предвид на събитията в райони с непосредствена непосредственост до границата ни, както и на проблемите, които пораждат в резултат на борбата в Егейско море сред съюзнически страни като Турция и Гърция, означи Каракачанов.

Комисията преглежда и проектопромени в Закона за запаса на въоръжените сили, които плануват опция за въвеждане на срочна работа в доброволния запас. Очаква се това да усили броя на квалифицираните български жители за отбрана на страната. Депутатите би трябвало да получат през днешния ден и информация за Стратегическия обзор на системата за отбрана на националната сигурност и Стратегическия обзор на защитата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР