Договорът, по който България ще плати 1 млрд.лв за два

...
Договорът, по който България ще плати 1 млрд.лв за два
Коментари Харесай

Каракачанов подписа договора за новите военни кораби за 1 млрд.лв

Договорът, по който България ще заплати 1 млрд.лв за два нови военни многофункционални модулни патрулни кораби е към този момент факт. Това стана откакто военният министър Красимир Каракачанов подписа договора с германската компания  “Fr. Lürssen Werft “ GmbH&Co. KG в постройката на министерство на защитата. 

" Днес е значим ден за Военноморските сили (ВМС). С този план направихме втората крачка за модернизацията на Българската войска след подписването на контракта за нови изтребители. Надявам се да не е последната ”, обяви Каракачанов на церемонията по сключване на контракта. 

Само преди година България купи 8 изтребители F-16 и заплати вкупом 2,2 млрд.лв за тях. Отскоро се заприказва за бъдещо пазаруване на още 8 самолета, а редом вървят и договаряния за 150 бронирани машини за Сухопътни войски за 1,5 млрд.лв.

Корабите са вторият проект от пакета, който потегля към реализиране. „ Подписахме контракт, който е значим освен за българските въоръжени сили в лицето на българския флот, само че и за компанията „ Люрсен “. Той демонстрира, че връзките, включително и икономическите сред двете другарски държави България и Германия се развиват добре “, съобщи в четвъртък военният министър. „ Нашите връзки с „ Люрсен “ не завършват с този контракт, в противен случай те в този момент стартират. Тепърва имаме много работа по индустриалното съдействие “, добави той

От думите на Каракачанов стана ясно, че и двата кораба ще бъдат напълно издигнати в България, във Варна. " Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, по този начин и за други морета “, обяви Дирк Малговски, ръководещ шеф на компанията “Fr. Lürssen Werft “ GmbH&Co. KG на церемонията по подписването.  „ Това е значим ден за България, за българските Военноморски сили и за компанията „ Люрсен “. Успяхме да подпишем контракта с страна, която е наш сътрудник в НАТО, и е член на Европейския съюз. Благодарение на тази договорка, отличните връзки сред нашите две страни ще се задълбочават още повече “, подчерта Малговски.

Според утвърждения от Министерския съвет договор компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на плана е на стойност 984 000 000 лева с Данък добавена стойност. Строежът ще бъде осъществен на територията на Република България в корабостроителен цех МТГ „ Делфин “. Корабите се чака да бъдат доставени надлежно през 2025 и 2026 година. Договорът планува образование както на екипажите, по този начин и на инженерния състав. Корабите имат качества да вземат участие в необятен набор от морски интервенции на НАТО и Европейски Съюз. С реализацията на плана Военноморски сили ще придобият съвременни качества за противопоставяне на надводен, подводен и въздушен съперник.

При спазването на всички противоепидемични ограничения на церемонията участваха изключителният и пълномощен дипломат на Федерална Република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, началникът на защитата адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата-изпълнител, оповестиха от Министерство на защитата.

Само преди седмица държавното управление даде зелена светлина на военното министерство (МО) да подписа контракта на закрито съвещание. Според плана за капиталов разход би трябвало да бъдат изплатени за интервал от 9 години. Предстои да се види дали в последна сметка схемата за финансиране не е претърпяла промени и дали няма да има по-голяма предплатена вноска от в началото заложената. Според предварителната информация имало и подобен вид, с цел да не се стига до изтегляне на банков заем и до оскъпяване на договорката.

Междувременно  разпространи позиция на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, останала на второ място в конкуренцията. В нея се твърди, че е имало доста съществени нарушавания на разпоредбите за осъществяване на процедурата, офертата била " оценена с най-вече точки по всички индикатори: механически параметри, индустриално съдействие с локалната промишленост и цена ", само че италианската компания не е определена за реализатор. Производителят е обжалвал в съда решението на комисията, само че съдът е отказал да гледа делото всъщност, тъй като е решение на държавното управление по въпрос, засягащ националната сигурност.  на контракта посредством поредност обжалвания за в договорката да бъде включена друга страна, която не е взела участие в състезанието.  " В една страна, в която има проблематичен конкурс, има извоюван, има правосъдни обжалвания, които са минали. Между другото дълго време не съм приказвал по тематиката съзнателно, като са ме питали по кое време ще подпишете контракт, имаше обжалване и то изсмукано от пръстите. Обжалване на Министерство на защитата, обжалване на решението на Министерски съвет. На мен ми е ясно за какво се прави, ясно ми е и кого желаят да вкарат в тази договорка, това няма да стане ", разгласи още той, само че не пожела да влезе тогава в уточненост. 

.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР