Договор на стойност 11,5 милиона евро бе подписан за доставка

...
Договор на стойност 11,5 милиона евро бе подписан за доставка
Коментари Харесай

ЕС вкарва нови 11,5 млн. евро в суперкомпютър у нас

Договор на стойност 11,5 милиона евро бе подписан за доставка на нова суперкомпютърна система в България. Това разгласи Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.

Системата ще разполага с повече от 4,4 петафлопса и ще се намира в София Тех Парк. Тя ще има приложения за точна оценка на сеизмичната резистентност на постройките, прогнозиране на времето и медицински приложения в поддръжка на леката инвазивна диагностика и откриването на новаторски лекувания.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер съобщи: „ С придобиването на този суперкомпютър в България, както и в други елементи на Европа, продължаваме напъните си за справяне с индустриалните, софтуерните и научните провокации. Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за възстановяване качеството на живот на жителите на Европейски Съюз, за повишение на конкурентоспособността и за реализиране на прогрес в научните проучвания и нововъведенията “.

„ Много съм удовлетворена, че напъните, стартирани предходната година, с придобиването на тази нова суперкомпютърна система в моята родна България, към този момент дават резултати. Този нов суперкомпютър ще подкрепи европейските научни проучвания за стимулиране на нововъведенията и поощряване на по-добрата просвета посредством обезпечаване на достъп до водещи инфраструктури и услуги за високопроизводителни изчислителни технологии, без значение къде се намират в Европа “, разяснява комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Европа е водач по вложения в инфраструктура за суперкомпютри от последващо потомство, която има голям позитивен резултат върху обществото. Пример за това е и самодейността на Европейски Съюз „ Дестинация Земя “, която има за цел да създаде доста акуратен дигитален модел на Земята, кадърен да усъвършенства метеорологичните прогнози, ръководството на водите и екологичното моделиране. След оповестяването на суперкомпютъра LUMI във Финландия и суперкомпютъра LEONARDO в Италия през октомври, както и три други суперкомпютъра в Чехия, Люксембург и Словения, суперкомпютърът в България бележи последното попълнение към фамилията суперкомпютри от Съвместното дружество от септември насам.

Съвместното дружество възнамерява да придобие още един петафлопса (които могат да правят най-малко 4 милиона милиарда интервенции в секунда) и суперкомпютър с близка до ексафлопс продуктивност (с потенциал да правят над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда калкулации в секунда) в Португалия и Испания.

Обявеното през септември предложение на Комисията ще даде опция за спомагателни вложения в размер на 8 милиарда евро в идващото потомство суперкомпютри.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР