Договор, който гарантира необходимите количества природен газ за столичната Топлофикация

...
Договор, който гарантира необходимите количества природен газ за столичната Топлофикация
Коментари Харесай

Договор между Булгаргаз и Топлофикация София осигури синьото гориво за 2023 г.


Договор, който подсигурява нужните количества природен газ за столичната " Топлофикация " през цялата 2023 година, подписаха през днешния ден общинското сдружение и " Булгаргаз ".

" Важно е да получим гаранция, че цената на газа ще остане търпима ", съобщи пред публицисти след подписването на контракта ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

" Поскъпването с над 40% от юли, което бе прокарано от предходния ръководител на КЕВР, в действителност занапред ще се усеща от софиянци. Затова ние настояваме пред страната да се вкарат компесаторни механизми, каквито има за електрическата сила, за горивата с 25 стотинки за литър. За да не бъде повишаването за сметка на хората ", уточни Георгиев.

Друг резултат от активността на работната група, която се занимава с модернизирането на софийската " Топлофикация ", са направените контракти за прихващане на дълг в размер на над 680 милиона лв., които сдружението дължи на Българския енергиен холдинг и на " Булгаргаз ", и които по думите на Георгиев има да получава от страната като обезщетения.

" Важно е да има разговор с страната, защото бездействието на предходното държавно управление коства на софиянци 480 милиона лв. - това е повишаването на природния газ от септември предходната година до през днешния ден, който остана некомпенсиран по никакъв метод ", напомни ръководителят на Столичния общински съвет.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов от своя страна уточни, че крайната цел на активността на работната група е рационализация, внедряване на нови технологии и възстановяване на успеваемостта на " Топлофикация - София ".

" В момента сме фокусирани върху незабавните ограничения, свързани с прихващането на отговорности и решаването на проблеми с паричния поток. Основната цел е това да се трансформира в сдружение, което може да работи независимо, без непрекъсната нужда от помощи, да обезпечи топлинна сила на оптимална цена и да действа на пазарен принцип ", добави Христов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР