Догодина ще станат точно 150 години от залавянето на Васил

...
Догодина ще станат точно 150 години от залавянето на Васил
Коментари Харесай

Прабабата на Деси Бакърджиева пренася сабята на Левски

Догодина ще станат тъкмо 150 години от залавянето на Васил Левски. Ще се нагледаме и наслушаме на политици, кой от кой надпреварващи се да дрънкат за делото на Апостола, да си присвояват заслуги и да пробват да извлекат изгоди.

Но в артсредите един човек има какво да каже за Левски, и то много по-смислено: Деси Бакърджиева. Нейната прабаба е била близка на Левски и деен деятел в революционното придвижване преди век и половина.

" Тодорка Бакърджиева е моя прабаба по бащина линия. Бащата (Светослав) на моя дядо (Димитър) e наследник на Тодорка. Родена на 10 февруари 1849 година в Казанлък, в дома на заможния търговец на розово масло Вълчо Миразчиев. Той бил твърд човек и не допускал съдружници в доходната си търговия. Конкурентите му се съюзили и със закани го принудили да емигрира във Влашко. Установил се в Гюргево и отворил тухларска работилница. Много хъшове намирали в нея прехранване и заслон ", споделя пред " България Днес " Деси Бакърджиева.

Тодорка приключва в Казанлък девическото учебно заведение. В Гюргево се омъжва за казанлъчанина Петко Бакърджиев, който бил пръв асистент и доверено лице на татко й. Покрай хъшовете в тухларната Тодорка се включва в революционното придвижване и получава псевдонима Дългата коса. Често придвижва през Дунава вестници, писма, книги и оръжие. В Русчук постоянно отсяда в дома на Баба Тонка.

" Била е извънредно смела жена, скришен сътрудник, пощальон в тайната комитетска поща на Левски. Любен Каравелов я назовава " Казанлъшката самодива ", Чудомир - " Казанлъшката роза с дългата коса ", а Захари Стоянов в " Записки по българските въстания " споделя по какъв начин е прекарала в полите си сабята на Васил Левски и в косата си кървавото писмо ", споделя звездата от " Стъклен дом " и " Откраднат живот ".

На 14 септември 1891 година в дома на фамозния капитан Петко Киряков, който им кумува със брачната половинка си, се прави венчавката на Тодорка Бакърджиева с Васил Кирков - втория й брачен партньор. Едновременно се венчава и сестрината й щерка Екатерина Христова с артиста Георги Златарев. Капитан Петко сияе от наслада, удовлетворен и благополучен да види в дома си такава рядка наслада - две сватби в един ден, писа България Днес.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР