Добруджанската баница вече е защитен продукт на Румъния. Това съобщи

...
Добруджанската баница вече е защитен продукт на Румъния. Това съобщи
Коментари Харесай

Пред света: Добруджанската баница вече няма нищо общо с България

Добруджанската баница към този момент е предпазен артикул на Румъния. Това заяви пред Радио София проф. доктор Ана Кочева от Института за български език на Българска академия на науките.

По думите й, прилежащата ни страна се бори за това от 2017 година

„ Доколкото разбирам това ще бъде пред света същинският генезис на този артикул. Всички производители, които са в този географски регион в Румъния, ще имат права върху продукта и съседите, т.е. ние, няма да имаме нищо общо с добруджанската баница “, добави проф. Кочева.

По думите й, в Добруджа тази баница не се назовава добруджанска. Там е известна като добруджанска каварма.

„ На нашата интерактивна кулинарна карта, тази кавърма, разбирайте баница, е налице и това е едно следващо доказателство, че тези теренни изследвания, които ние вършим, са доста сигурен отзив за българския темперамент на някои противоречиви езикови и кулинарни обстоятелства “, сподели проф. доктор Ана Кочева.

Тя добави, че добруджанската баница е присъща за всички български села от този район.

Преди броени дни българската баница беше класирана в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя зае пета позиция в класацията на Световния атлас на усетите, заяви БНР.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български обичайни специалитета - овчарска (41 позиция) шопска салата (14 позиция).

Най-старата позната форма на баница е „ гибаница “ във Видинския край. (Глаголът нагибам значи прегъвам, сгъвам.) Има названия и от турския език, да вземем за пример бюрек, сладката татлия и така нататък Познати са още млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

Върху баницата може да се екстраполират и доста от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при разнообразни мотиви, изяснява още ученият от Българска академия на науките.

Кулинарната карта на Българска академия на науките може да разгледате тук.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР