Доброволците призоваха за приемане на Закон за доброволчеството и повече

...
Доброволците призоваха за приемане на Закон за доброволчеството и повече
Коментари Харесай

Българските доброволци, работили на терен в Турция, са били най-зле оборудвани

Доброволците приканиха за приемане на Закон за доброволчеството и повече поддръжка от страната

" Българските доброволци, работили на терен в Турция, участваха в намирането и спасяването на доказани 31 потърпевши, макар че бяхме оборудвани най-зле, а средствата, с които разполагахме, бяха лични или обезпечени от донори ", сподели пред публицисти Ясен Цветков, ръководител на съдружие „ Национална асоциация на доброволците в Република България “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Доброволците, които помагаха в издирването на оживели след земетресенията в Турция, бяха 47 мъже и дами, които отпътуваха в две групи. Първата група - 27 индивида, потеглиха със лични средства, като към тях се причислиха и двама български доброволци, пътуващи с кола за спешна помощ за лична сметка и със лични средства. Дни по-късно към тях се причислиха и останалите 20 индивида. " Имаме фантазия да обособим модул доброволци, които да са готови да следват написани процедури, както и да разполагат с съоръжение, с цел да могат да реагират в огромни бедствия в страната ни и в чужбина ", уточни още той.

" Даренията, които са получени са 270 и са от физически и юридически лица, а два от мобилните ни оператори ни помогнаха, премахвайки таксата за роуминг ", добави Цветков. " В Турция не плащахме тол такси ", добави той. Доброволците показаха благодарността си към всички донори, както и към съдействието, оказано им в Турция. " Събраните дарения са близо 84 хиляди лв., като разноските, регистрирани до момента, са под 22 хиляди лв. ", добави той. Цветков уточни, че евентуално неизразходваните средства от даренията ще бъдат вложени в основаването на избавителен модул и пазаруване на екипировка и съоръжение.

Доброволците, които отпътуваха за Турция, са от Доброволно формирование - София, „ Аварийно избавяне “ - Пловдив, „ Пещерно избавяне - Пловдив 112 “, непринудено формирование „ Мейдей “, Доброволно формирование - Русе, както и доброволец от Тополовград.

" Можехме да правим издирвателна активност, само че нямахме тежка техника. Към групата ни се причислиха българин и швед, работещи в пожарната работа в Швеция, дружно с куче ", описаха доброволците. По думите им кучето е дало 12 от сигналите за хора под руините. " Много неща сме набелязали, които можем и би трябвало да подобрим, само че ще запомня благодарността и гостоприемството на хората в Турция ", сподели доброволецът Георги Влайков, част от групата, която е била в Кахраманмараш.

Доброволците от сдружението „ Пещерно избавяне – Пловдив “ показаха, че оборудването им е на високо равнище и е профилирана, само че персонална. " Всеки искаше да помогне с каквото можеше, засичахме звуци под руините, само че нямахме тежка техника и се постановяваше да търсим подпомагане от задгранични избавителни екипи, разполагащи с нужното съоръжение и с тежка техника ", допълниха доброволците. " В Антакия цареше безпорядък, правеше усещане, че строителството на падналите здания е с по-особен бетон, който се разпадаше в ръцете ни ", описаха те.

Доброволците показаха разочарованието си, че страната ни не ги е потърсила, не е помогнала задоволително, както и че се постанова сами да събират средства за превоз, екипировка и образование. " Липсата на стиковане сред нашата страна и нас самите е проблем от години ".

Росен Спасов от доброволното формирование в Пловдив уточни, че в Монтана има полигон и база за образование, само че доброволците не могат да я употребяват.

" След завръщането на доброволците ни десетки хора се свързаха с нас, с цел да се включат в организацията ", сподели още Цветков. " Не може да воюваш за правото да бъдеш доброволец ", сподели още Цветков във връзка към момента изчезнал в България Закон за доброволчеството.

Всички доброволци се сплотиха към потребността за законово регламентиране на активността им, на отсъствието от работното им място за времето, в което оказват помощ при злополучие, както и на времето, в което се образоват за реакция при бедствия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР