Доброволци почистват унгарската река Тиса с лодки, канута и салове.

...
Доброволци почистват унгарската река Тиса с лодки, канута и салове.
Коментари Харесай

Доброволци вадят тонове пластмаса от река в Унгария

Доброволци почистват унгарската река Тиса с лодки, канута и салове. Екипите се насочат към водата, с цел да отстранят тонове пластмасови боклуци. Плавайки по втората по величина река в Унгария, те са на лов за боклуци. Не им се постанова да търсят прекалено много. За един ден от реката се изваждат към един звук. Доброволците вземат участие в десетдневно съревнование, в което се включват над 150 души. Те се качват на десетки канута, с цел да претърсят река Тиса за отпадъци, които са се спуснали по течението и по-късно са се забили в скали, дървета и друга растителност.От началото си през 2013 година събитието Plastic Cup, което предлага премия за тези, които събират най-вече отпадък всяка година, е събрало повече от 330 тона боклуци от Тиса и други маджарски води. Усилията са ориентирани и към секване на възходящото замърсяване на океаните, описват уредниците.
Ако успеем да предотвратим този световен проблем в реките, тогава по-малко пластмаса ще попадне в океаните. Така че можем да кажем, че сме намерили решение на казуса още в самото начало. След като изоставен изчистения регион, там към този момент няма пукащи пластмасови бутилки. Всъщност по този начин би трябвало да наподобява цялата Тиса.
Жолт Тамаш, шеф на надпреварата Plastic Cup

Доброволците слизат от канутата си и се изкачват по стръмните крайбрежия на реката с огромни чували. След като се изпълнят с чували за събиране, те ги разтоварват на чакащите " кораби-майки " - спонтанни салове, плаващи върху понтони от балирани пластмасови бутилки - където членовете на екипа стартират да сортират боклука. С разрастването на събитието Plastic Cup доброволците съумяват да съберат приблизително 70 тона всяка година.
Беше в действителност изненадващо какъв брой доста отпадък намерихме. Отначало, когато просто се спускахме по водата, не видяхме доста, само че след това стигнахме до по-замърсен регион. Тогава беше шокиращо какъв брой доста боклуци могат да се намерят на всички места. Смятам, че това е доста добра самодейност и че такова събитие се провежда за следващ път.
Естер Ходзу, доброволец

Организацията работи с други групи в Сърбия, Румъния и България, като се надява да съобщи своите познания и опит.В отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда се споделя, че микропластмаса е открита " в най-дълбоките кътчета на океана, в девствени планински ледници, в кърмата и в човешките тела ". Според Организация на обединените нации 75 % от пластмасовите боклуци произлизат от потоците твърди битови боклуци, огромна част от които попадат във водни пътища като Тиса и по-късно в океана. При сегашните темпове производството на пластмаса ще се утрои до 2060 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР