Доброволци, които в продължение на три години охраняваха, зарибяваха и

...
Доброволци, които в продължение на три години охраняваха, зарибяваха и
Коментари Харесай

Природозащитници на протест, ако МОСВ не върне живота в яз. Пчелина

Доброволци, които в продължение на три години охраняваха, зарибяваха и почистваха язовир „ Пчелина “ (Лобош) декларират подготвеност за митинг, в случай че страната не възвърне живота в него.
„ Бяхме загърбили фамилиите си. Имахме доста фантазии, свързани с язовира. Имахме голямото предпочитание в действителност да  го превърнем в един парадайс. До оня ден язовирът беше подобен. Но през днешния ден е трети подред ден, в който язовирът последователно умира “, съобщи във видеообръщение до Actualno.com Марио Антонов – уредник на Централната рибноопазваща организация. Перник.
По думите му язовирът е погубен от страната, от държавните институции, които нехаят и които са корумпирани.
„ Резултатът е тонове измряла риба и убити фантазии на 23 момчета , които поставиха в действителност непосилен труд. Не знам аз като един уредник на тази група по какъв начин да ги погледна в очите и да им кажа, че продължаваме напред “, отбелязва той със сълзи в очите.

Антонов декларира, че ще напише писмо на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което ще изиска от страната да възвърне дребна част от загубите, които тя, в лицето на Регионална инспекция за опазване на околната среда и „ Басейнова дирекция “, е предизвикала.
„ Които посредством своето безгрижие отровиха река Стурма, а тя токсини язовир 5 400 декара с 54 млн. кубика вода . Това е държавен геноцид! Ще желая от господин Димов да се отделят  50 000 лв. за зарибителен материал, които да бъдат преведени на ИАРА (Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури)  Ако в двуседмичен период той не даде позитивен отговор, аз персонално се нагърбвам с отговорността да събера голям брой хора на митинг пред Регионална инспекция за опазване на околната среда (ПЕРНИК), до момента в който не забележим оставките на тези хора “, дава обещание уредникът на природозащитниците.
„ Много институции в този момент по малкия екран ще кажат, че те нямат никаква виновност и че видиш ли от цъфтежа на водораслите са измрели рибите. Обаче с изключение на рибите измряха жабите, охлювите, раците. Екосистемата е изцяло разрушена “, безапелационен е Антонов.  
Междувременно Actualno.com изпрати следните въпроси до Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция:
1. Какви ограничения са подхванати, сега се подхващат и ще се подхващат за нормализиране на положението на язовир „ Лобош “ (Пчелина)?
2. Какви дейности ще предприемете, с цел да спрете замърсяването на река Струма и надлежно на язовир „ Лобош “ (Пчелина)?
3. Продължава ли равнището на О2 във водата на реката и язовира да е ниско и какви дейности ще предприемете за решение на казуса?
4. Знаете ли кои са източниците на замърсяване на река Струма?
5. Знаете ли чия благосъстоятелност са източниците на замърсяване на река Струма?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР