Добрите жени в древен Рим се отличават с качества като

...
Добрите жени в древен Рим се отличават с качества като
Коментари Харесай

8 жени от древен Рим, които имат сериозна политическа власт

Добрите дами в античен Рим се отличават с качества като хубост, добрина, домашен умения, достолепие и триумф в развъждането на умни деца. Идеалната матрона (съпруга на честен мъж) би трябвало да има всяко едно от тези качества. Макар и по-освободени от дамите от доста други нации, римските дами, небогати и богати, робини и свободни, имат по-ограничени права спрямо мъжете на Рим. И въпреки всичко, някои от тях съумяват да се снабдят с власт и политическо въздействие.

1. Лукреция

Лукреция е брачна половинка на патриция Луций Тарквиний Колатин. Тя се слави с хубостта и добротата си, само че е изнасилена от Секст Тарквиний, след което поставя завършек на живота си. Тези събития по-късно стават мотив за експлоадирането на протест от страна на римляните против тираничната монархия. Лукреция се трансформира в знак както на идеалната целомъдрена матрона, по този начин и на анти-роялистките настроения на републиката.

2. Корнелия Африканска

Корнелия Африканска е една от най-значителните дами на Рим през 2 век пр.н.е. Тя е съпруа на консула Тиберий Гракх и майка на двамата Гракхи. Въпреки че подписват брак, когато тя е в преклонна възраст, Корнелия и Тиберий са щастливи дружно и имат 12 деца, от които оживяват единствено 3. Тя е високо образована и уважавана, като поради тези си качества притегля най-интелигентните мъже в обкръжението си. След гибелта на брачна половинка й, египетският фараон Пролемей VII желае ръката й, само че тя му отхвърля. Корнелия е считана за образец за иедалната матрона и е първата жена, на която е издигната скулптура в Рим.

3. Клодия

Известната като анти-матрона, Клодия е прелюбодейка, поетеса и обича да залага. Въпреки че е добре образована и има високи знания по философия и по гръцки език, тя е известна поради многочислените си скандални каузи с омъжени мъже и плебеи. Заподозряна е в инцест с брат си, както и в убийството на брачна половинка си. Освен това, Клодия обществено упреква своя някогашен ухажор Марк Целий Руф, че се е опитал да я токсини.

4. Фулвия

Амбициозна и политически дейна, Фулвия е брачна половинка на трима авторитетни мъже, в това число и Марк Антоний. По време на брака й с Антоний и след убийството на Цезар, тя е разказана от историка Дион Касий като „ дамата, която управлява политиката на Рим “.

5. Сервилия Цепиона

След първия си бракоразвод, Сервилия се омъжва за Марк Юний Брут. Двамата имат един наследник – Марк Юний Брут, който по-късно убива Гай Юлий Цезар. Тя е една от обичаните любовници на Цезар, само че аферата им е разкрита бързо. След гибелта му продължава да е дейна в битката за идеята на републиканците и съумява да изживее остатъка от живота си невредима и спокойна.

6. Семпрония

Семпрония е брачна половинка на Децим Брут и майка на един от убийците на Цезар. Тя, сходно на доста от дамите от висшето общество на Рим, е просветен и умел състезател. Историкът Салустий има вяра, че Семпрония всъщност няма по какъв начин да е матрона поради нейната храброст, импулсивност, чудатост, искреност и най-много поради ролята й на конспиратор.

7. Ливия

Като брачна половинка на Октавиан Август, Ливия е „ съвършената “ матрона, толерираща делата и даже аферите на брачна половинка си. Те имат дълъг брак и тя го надживява, само че преди този момент той стопира достъпа й до неговите финанси, което никой различен император преди него не е правил. Ливия, която е майка на император Тиберий, е всекидневен началник на група от авторитетни политически съпруги, наречена „ ordo matronarum ”.

8. Елена Константинополска

Синът на Елена, Константин, е император на Римската империя, като след неговото издигане, тя става част от императорския двор и получава купата „ Augusta ”.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР