Добрич. Предстои деветото издание на националната екоинициатива Стара хартия за

...
Добрич. Предстои деветото издание на националната екоинициатива Стара хартия за
Коментари Харесай

Добрич ще бъде домакин на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ - 2021

Добрич. Предстои деветото издание на националната екоинициатива „ Стара хартия за нова книга “. Тази година Добрич е един от трите града домакини, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Инициативата ще се организира в добруджанския град на 25 септември. Организатори са „ ЕКОПАК България “ и Книжен център „ Гринуич “.

През 2021-ва София, Добрич и Русе ще посрещнат акцията. Тя дава опция на децата да научат повече за преработването, да схванат по какъв начин да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи една нова детска книга по желание, както и дарове от сътрудниците на празника. Голямата изненада за участниците в самодейността ще бъде новото особено издание на идеята „ Пазители на планетата “. Книгата е цялостна с обстоятелства, интензивности и препоръки, които ще оказват помощ да пазим околната среда – от компостиране и понижаване на използването на пластмаса до разчистване на плажовете и подкрепяне на дивия живот. „ Пазители на планетата “ или към този момент познатите заглавия „ Ти можеш да спасиш планетата “ и „ Грийн тийн “ ще бъдат подарък за всички, донесли спомагателни 5 кг хартия за преработване. Така в границите на празничния ден едно дете може да получи оптимален брой две книги.

Добрич дебютира в акцията на 25 септември от 10,00 до 13,00 ч. на площад „ Свобода “ и ще е част от честванията по случай празника на града. В Русе самодейността ще се състои на 26 септември от 10,00 до 13,00 ч. на пл. „ Свобода “, пред хотел „ Дунав “. Тази година акцията ще се реализира с нова визия, която показва на дребните екоентусиасти пътя на хартията, а той стартира от дървото, минава през основаването на книги за библиотеките или хартиени опаковки, стига до сините контейнери на „ ЕКОПАК България “ и приключва в центровете за преработване. Там хартията „ заживява “ нов живот и цикълът се повтаря.

Началото на идеята „ Стара хартия за нова книга “ е сложено на 15 септември 2013 година Тогава уредниците се сплотиха към концепцията, че е значимо всяко дете още от ранна възраст да се научи да поставя грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има особено отношение към книгата и четенето.

За осем години в самодейността са се присъединили 50 358 деца, които благодарение на своите родители са предали за преработване 267,5 тона хартия и са получили 58 770 книжки. Така всички дружно сме избавили от изсичане 3478 дървета. От 2015 година самодейността се трансформира в национална и до този миг е минала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Велико Търново и Плевен. Партньори на акцията „ Стара хартия за нова книга “ са издателство „ Ентусиаст “ и фондация „ Културни вероятности “. Каузата е подкрепена и от други български издателства и медии.

Организаторите се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични ограничения. На опашката пред пунктовете за събиране на остаряла хартия ще бъде обезпечена отдалеченост от 1,5 м сред чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разграничени на възрастови групи, тъй че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Носенето на маски е целесъобразно.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР