Добрич. Идеята ни е Голямата размяна на учебници и учебни

...
Добрич. Идеята ни е Голямата размяна на учебници и учебни
Коментари Харесай

Калояна Донева: Идеята ни е „Голямата размяна на учебници и учебни помагала“ да бъде организирана всяка година след 15 септември

Добрич. Идеята ни е „ Голямата замяна на учебници и образователни пособия “ в Добрич да бъде проведена всяка година след 15 септември. Това съобщи Калояна Донева, един от основателите на положителната идея, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

„ Ние сме четири дами, водени от концепцията да помогнем на фамилии, които нямат опция да закупят нови учебници за новата образователна година. Три от нас са майки, а две имат по три деца. Имаме напълно елементарни специалности – Диана Колева е счетоводител, Маринела Георгиева - юношески служащ, Десислава Първанова създава красиви декорации, а аз съм кореспондент към локална медия. Още щом чух концепцията за огромната замяна на учебници си помислих, че това в действителност е доста положително начинание. Помня от моите училищен години, които не бяха доста от дълго време, че някои учебници и пособия са много скъпи, изключително тези по езиците. Още помня по какъв начин посещавах книжарница „ Мъдрост ”, с цел да продам учебниците от предходната година и да купя нови. Решихме, че има много родители и възпитаници, които са в същото състояние. Та по този начин се роди концепцията за размяната “, уточни Калояна Донева. Пред Младежкия център в Добрич ще бъдат сложени няколко масички и всеки, който желае да замени учебник от предходната образователна година с подобен за тази, може да го направи.

„ Самите ние сме събрали учебници и пособия, които ще сложим на масичките. Ако пък някой просто желае да освободи място вкъщи и да махне старите учебници на порасналите си деца, също може да ги донесе, да ги остави при нас, а ние ще им потърсим нови притежатели “, добави Калояна Донева. Инициативата ще се случва дни след първия образователен ден, когато децата и родители знаят тъкмо какво им е нужно.

„ Нашата замяна има и нотка щедрост, ще събираме нови тетрадки, химикали и други училищен принадлежности, както и раници несесери, които могат да бъдат и втора ръка. Те ще бъдат дарени на деца в потребност. Вече сме събрали информация къде и какъв брой са тези деца, само че за тяхно положително няма да загатна образователни заведения. Учебници, които са излезли от приложимост, надраскани, накъсани, също ще се одобряват, те ще бъдат върнати на вторични първични материали, а със средствата ще бъдат подкрепени деца в потребност. На тази спонтанна среща учениците могат да споделят на своите по-малки съграждани, какво е да си в по-горен клас и да им дадат положителни препоръки. Инициативата ще се организира пред постройката на Младежкия център в Добрич в петък и събота. Като в първия ден ще бъдем там от 12,00 до 17,00 часа, а в събота - от 10,00 до 17,00 часа. При по-голям интерес можем да останем и по-дълго. Не мога да кажа дали в Добрич е била проведена сходна самодейност преди, само че ще се постараем тя да бъде всяка година в дните след първия образователен ден. Надяваме се да се радваме на огромен интерес от страна на родители и възпитаници, както тази седмица, по този начин и през идващите години. Моето благопожелание за новата образователна година е това, което желаят всички учители и множеството родители - да бъде присъствена. На учениците пожелаваме да се учат с хъс и въодушевено да гълтам познания, само че да не не помнят да се забавляват от време на време, да попият от мъдростта и знанията на своите учители и да са здрави, което е най-важното. На учителите поисквам мощ, самообладание и доста мотиви за усмивка, като триумфите на възпитаниците им да вземем за пример. Искам да поздравя и моите учители, множеството от които са пенсионери. Благодаря ви благи хора, вие направихте от нас стойностни и положителни хора “, сподели Калояна Донева.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР