Добре знаем колко важен е сънят за тялото и ума,

...
Добре знаем колко важен е сънят за тялото и ума,
Коментари Харесай

Странните неща, които се случват по време на сън

Добре знаем какъв брой значим е сънят за тялото и мозъка, както и за положителното ни здраве. Докато спим, организмът ни се възвръща, само че от време на време могат да се случат и много странни неща. Спокойно - множеството се демонстрират при дребна част от хората. Но някои вероятно са ни се случвали и на нас.

Ходене на сън

То се случва по-често при деца, в сравнение с при възрастни, и то във етапа на бездънен сън. Най-често се свързва с хронично недоспиване, с приема на някои лекарства или с фибрилни заболявания (с повишение на телесната температура). Само по себе си сомнанбулстването не е рисково, в случай че не се нараним, до момента в който вървим на сън.

Говорене на сън

Вероятно ни се е случвало, изключително по време на някой по-емоционален сън. Независимо дали произнасяме обособени думи, или организираме цялостен диалог, учените го считат за изцяло обикновено и че няма мотив за терзание.

Съветват ни също да не се опитваме да търсим прикрит смисъл в думите, които половинката ни изрича на сън - най-често те не са свързани по никакъв метод с мислите, страстите и възприятията.

Усещане, че падаме

Вероятността да сме го изпитвали е много огромна. Характеризира се с неволни мускулни потрепвания и може да докара до непринудено пробуждане, тъкмо когато заспиваме. Никой не знае какво тъкмо го предизвиква. А една от теориите е, че мозъкът неправилно интерпретира отпущането на мускулите, когато стартираме да заспиваме, като рухване.

Скърцане със зъби

И то е постоянно срещано събитие, което може да се дължи както на стрес, по този начин и на неприятна захапка. Но нови проучвания демонстрират, че може да е резултат от спиране на дишането по време на сън, което се случва, в случай че страдаме от сънна апнея.

Секс

Да, както някои хора вървят на сън, по този начин други вършат секс. Това събитие учените назовават сексомния. При него мозъкът е на половина безсънен и на половина задремал и не осъзнаваме изцяло какви ги вършим. Изразява се както в мастурбация, по този начин и в сексуален акт.

Сънна парализа

Ние се движим, до момента в който спим. А освен това положение имаме чувството, че сме в схващане, само че не можем да създадем никакво придвижване. Това се случва рядко и най-често е обвързвано с психиатрични проблеми. А като решение се счита оправянето със напрежението.

Хъркане

Доста неприятно, само че на доста хора се случва. Причината е, че когато спим, мускулите, които държат дихателните ни пътища отворени, се отпускат. Така в областите в задната част на устата и гърлото ни са по-стеснени, в сравнение с до момента в който сме будни. А с този по-тесен дихателен път идва и хъркането. 

Обоняние

Оказва се, че спи дружно с нас. Ако разнообразни шумове са способни да ни разсънят, то миризмите, даже на изгоряло да вземем за пример, може и да не съумеят.

Телесна температура

През нощта губим опция да я поддържаме и към два часа преди пробуждане тя доближава най-ниската си точка за денонощието. Това е изцяло обикновено и по тази причина експертите предлагат температурата в спалнята да е по-ниска.

Хормон на растежа

Той се отделя, до момента в който спим, най-много в дълбоката фаза на съня. Благодарение на него се регенерират мускулите, костите и тъканите.

Урина

Едно от най-неприятните чувства през нощта е тъкмо да намерим комфортна поза за сън и да би трябвало да отидем до тоалетната. Оказва се обаче, че тялото ни въпреки всичко работи в наша изгода и с цел да не се постанова през два часа да ставаме да пишкаме, то създава по-малко антидиуретичен хормон.

Така бъбреците отделят по-малко вода и се създава по-малко урина. Но когато сънят ни е е бездънен, този развой не е по този начин ефикасен, предава Insider.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР