Добре установен факт от живота е, че с напредването на

...
Добре установен факт от живота е, че с напредването на
Коментари Харесай

Една неочаквана причина за появата на бръчки

Добре открит факт от живота е, че с напредването на възрастта кожата ни стартира да се набръчква. По-малко знае се обаче, тъкмо за какво това се случва. Появата на бръчки се приписва на няколко фактора - от генетиката до излагането на слънце и даже по какъв начин и по какъв брой спим. Има огромна възможност обаче бръчките да са свързани с микробите по кожата ни.

Нови , които занапред ще бъдат рецензирани, изследват тъкмо това и се пробват да открият дали микробиомът на кожата - всички бактерии, гъбички, вируси и т.н, е забъркан в нейния развой на стареене.

" Искахме да проучим доколко микробиомът на кожата се разграничава в стареещата кожа, защото установихме, че това е демонстрация на генетични фактори и фактори на околната среда, в това число метод на живот, етническа принадлежност, географско местоживеене, излагане на слънце, характерности на кожата, хигиенични привички, изцяло здраве и възраст ", споделя пред  авторът на изследването Джулия О от лабораторията Jackson в Кънектикът.

За да схванат, тя и сътрудниците ѝ изследват 51 дами, всички от които са бели и живеят в Париж. Приблизително половината са на възраст 20-26 години, до момента в който останалите са сред 54 и 60.

Използвайки специфична техника, те съумяват да разпознават другите бактериални типове, присъстващи върху кожата на всеки човек. Екипът преглежда и няколко параметъра на стареенето на кожата, в това число качеството и количеството на колагена, за които е известно, че понижават с възрастта.
 Снимка 609634
 

Както се чака, откривателите разпознават загуба на колаген при по-възрастните участници. При всички изследвани човеци три типа бактерии са най-видни: Cutibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis и Corynebacterium kroppenstedtii. Първият тип участва в по-голямо обилие при по-младите участници, до момента в който последните две се срещат по-често в по-възрастната група.

Така създателите стигат до извода за връзка сред тези типове и намаляването на равнищата на колаген с придвижване на възрастта. Посоката на корелацията обаче към момента не е известна. Може да се окаже, както че бактериите предизвикват загуба на колаген, по този начин и че загубата на колаген трансформира микробиома на кожата. Интересно да се означи е, че екипът също открива, че по-възрастните човеци имат по-голям брой бактерии с гени за антимикробна устойчивост.
 Снимка 609632
 

С напредването на възрастта сме кумулативно изложени на доста антибиотици. Така микробите могат да придобият гени за устойчивост към антибиотици от околната среда и един от различен, и да се поддържат в кумулативния генофонд на нашите кожни микроби. Както означават откривателите, сигурно използването на антибиотици може да промени характерностите на микробиома, което да способства за имунни и кожни бариерни резултати. Следващата стъпка, съгласно доктор О, е учените да се опитат да дефинират по какъв начин тъкмо бактериите могат да въздействат върху производството на колаген, което налага още доста спомагателни проучвания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР