Добре управляваният голям завод е от съществено значение за успеха

...
Добре управляваният голям завод е от съществено значение за успеха
Коментари Харесай

9-те най-големи завода в света

Добре управляваният огромен цех е от значително значение за триумфа на всяка компания. Когато на едно място се създава огромен размер продукция, това понижава разноските на компанията, макар обстоятелството, че такива великански заводи изискват огромни вложения както за създаване, по този начин и за поддръжка и рационализация на оборудванията.

По-долу ще разкажем за 9-те най-големи фабричен комплекси в света.

Завод Jean-Luc Lagardera

Заводът Jean-Luc Lagardera се употребява основно за краен монтаж при производството на струващия 430 милиона $ Airbus A380 с 800 пасажерски места. Заводът се намира във френския град Тулуза (Toulouse-Blagnac)

Монтажната линя е с дължина 470 метра и обгръща повърхност от 122 500 квадратни метра.

Части от Airbus A380 се създават на разнообразни места, в това число в Испания, Англия, Германия и Франция. След това тези елементи се докарват до завода " Жан-Люк Лагардер " за дефинитивно сглобяване.

Сглобеният въздушен лайнер се тества в същата фабрика. С обща повърхност от 200 хектара, предприятието включва, пълномащабен цех за произвеждане на самолетно гориво, 20 хектара писти, както и заведения за хранене на компанията.

Склад за вносни артикули на Targets

Target е втората по величина комерсиална верига в Съединени американски щати, тъй че компанията се нуждае от голям склад за вносни артикули. От всички хранилища в комерсиалната мрежа, Targets Import Warehouse е най-големият и обгръща обща повърхност от 185 800 квадратни метра.

Компанията построи този склад, с цел да разпределя и доставя стоките до своите вътрешни дистрибуционни центрове. Разбираемо е за какво компанията се нуждае от такава огромна постройка за тази цел: веригата Target има 1934 магазина, ситуирани в цяла Северна Америка. Магазините непрекъснато се нуждаят от нови доставки, тъй че потребителите да са постоянно удовлетворени. Освен този, компанията има още три склада, макар че те не са толкоз големи като този.

Монтажен цех Belvidir

Монтажният зовод Belvidir се намира в Илинойс, Съединени американски щати. Той е благосъстоятелност на комапнията Chrysler, която създава марки коли като Jeep Compass, Jeep Patriot и Dodge Dart. Също по този начин коли, които към този момент не се създават, като Dodge Caliber, Chrysler Imperial, Dodge Dynasty, Chrysler New Yorker и Plymouth Neon, също бяха сглобявани в тази фабрика.

Заводът заема повърхност от 330 хиляди квадратни метра. метра, дължината му е 700 м, а широчината му е 300 метра. Разположена е на територията на 114 хектара. Работната мощ се състои основно от промишлени роботи, от които повече от 780 има единствено в цеха за съоръжение на купетата.

Заводът на Mitsubishi Motors в Северна Америка

Създаден през 1981 година, заводът на Mitsubishi Motors в Северна Америка е издигнат за произвеждане, продажба и изследване на автомобилната марка Mitsubishi в Съединени американски щати, Мексико, Карибите и Канада. Предприятието има добре проведена мрежа от над 700 търговци на коли.

За да усили продажбите си в Съединените щати, компанията построи голяма фабрика с повърхност от 220 хиляди квадратни метра, където създават главно модела Mitsubishi Outlander.

Освен това тук се сглобяват и други модели на марката като Mitsubishi Galant, Eclipse, Eclipse Spider, Endeavor и Chrysler Sebring. Тази гигантска фабрика се намира в град Нормал, щата Илинойс.

Монтажният цех на Boeing в Eверет

В американския град Еверет се намира монтажният цех на Boeing. Сградата на фабриката, където се сглобяват самолети Boeing 747, 767, 777 и 787, има рекорден размер от 13,3 милиона кубически метра.

Размерът на завода Boeing е в действителност поразителен: височината на постройката е 40 метра, обгръща повърхност от над 50 хектара и към размер от близо 15 милиона кубически метра.

Под същия покрив, с изключение на монтажни цехове и хангари, има освен пожарна и охранителна част, железопътна гара, автомагистрала, пречиствателна станция, само че и медицински център, детска градина, банков клон и повече от 20 кафенета.

Създадени са доста комфортни условия за работа, тъй като повече от 70 хиляди души се трудят всекидневно в завода. Дейността им е разграничена на няколко смени.

Сглобяването на един аероплан от остарелия модел Boeing 737 лишава 11 дни, а на новия Boeing 787 Dreamliner - не повече от три дни, защото главните елементи и съставни елементи се доставят до завода в приключен тип с камиони или влакове.

Заводът на Tesla

Заводът Tesla е ситуиран на 150 хектара земя във Фремонт, Калифорния.

Фабриката се състои от две съществени индустриални линии. В момента една линия е отдадена на Model S, до момента в който втората дава отговор за Model X. Като цяло, индустриалната линия на Tesla е оборудвана с повече от 150 роботи.

Като цяло Tesla създава към 1 000 седана Model S седмично и в близко бъдеще ще усили производството на Model X.

Общата повърхност е 1 500 000 квадратни метра, от които на 510 хиляди кв. м е ситуирана главната постройка, в която става финалното сглобяване на колите.

Пазар за цветя в Алсмер, Нидерландия

Днес, както и при започване на XX век, стопанската система на Алсмер се базира почива върху развъждането на цветя и последващата им продажба.

Плодородната почва, развитото селско стопанство и технологии, както и близкото летище Схипхол способстват за бързата доставка и изпращане на цветя до интернационалните пазари.

Мястото на търга, който се организира в Алсмер, обгръща повърхност от към 720 хиляди квадратни метра, а над 80% от всички покупко-продажби се правят от задгранични купувачи. Годишният приход от продажбата на цветя и техния разсад е в размер на 1 милиард 600 хиляди евро.

Заводът на Hyundai в Улсан, Южна Корея

Заводът в гр. Улсан е главният цех на Hyundai и най-големият авто цех в света. Гигантският индустриален комплекс обгръща повърхност от 5 хиляди хектара и се състои от пет самостоятелни индустриални единици.

Във фабриката работят над 34 хиляди души, които създават 6 хиляди коли дневно.

Комплексът разполага със лично пристанище, където по едно и също време могат д а дебаркират по едно и също време три кораба с водоизместимост 42 хиляди тона. Заводът стана основоположник на цялата автомобилна промишленост в Корея и включва лична пожарна станция, болница и работа за сигурност.

Заводът на Volkswagen в Волфсбург

Той е едно от най-големите индустриални предприятия в света от позиция на повърхност - съвсем 6,5 милиона квадратни метра.

Около половината от 120-хилядното население на немския град Волфсбург работи в завода на Volkswagen. Около 54 хиляди чиновници основават коли за Европа, Япония и други страни, от които 44 хиляди са промишлени служащи.

За година тук се сглобяват 800 хиляди автомобила, всеки ден 3,8 хиляди нови автомобила Volkswagen се спускат от монтажната линия. В завода се работи на три смени: първата стартира в 6:30 часа, втората в 14:30 ч. и третата в 22:30 часа. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР