Добре известен факт е, че ключовото условие да си набавяме

...
Добре известен факт е, че ключовото условие да си набавяме
Коментари Харесай

Гъби – полезни за всички, подходящи и за вегани


Добре прочут факт е, че основното изискване да си набираме огромни дози витамини, микроелементи и други значими хранителни субстанции е постоянният банкет на многообразие от цветни храни . Ядливите гъби обаче, които в множеството случаи са безцветни или напълно леко оцветени, са доказателството, че даже това значимо хранително предписание има своите изключения .

Богатото наличие на хранителни и потребни за здравето субстанции в гъбите са причина те да се дефинират като естествени функционални храни . Като функционални се значат храните, които с изключение на обезпечаване на хранителни субстанции, извършват и други функционалности. Отвъд чисто хранителната си стойност, те носят и директни изгоди за организма за възстановяване на здравослвоното положение и предварителна защита на някои болести. Гъбите са измежду най-комплексните естествени функционални храни.

Редовната консумация на гъби подкрепя предварителната защита на редица здравословни проблеми – затлъстяване, диабет, чревни и сърдечносъдови проблеми и други В допълнение гъбите поддържат енергийния баланс на тялото и положителния тип на кожата.

Ползите от постоянната консумация на гъби се обуслявят от 2 съществени особености на състава им – той е безпаричен на субстанции, които може да имат неподходящо въздействие върху организма при невъздържание с тях, и е богат на вещства, които са потвърдено потребни.

Гъбите имат доста ниско наличие на холестерол и мазнини и са нискокалорични. От друга страна са богати на витамини, белтъчини, фибри и полизахариди с потвърдено положителен резултат върху имунната и храносмилателната система.

В състава на гъбите се откриват съвсем всички витамини от групата В – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), холин (В4), пантотенова киселина (В5) и фолиева киселина (В9). В-витамините са извънредно значими за нервната система, а гъбите са измежду най-пълноценните им източници. Отделно ниацинът е измежду дребното естествени артикули с потвърден механизъм на деяние за понижаване на неприятния холестерол и повишение на положителния. Холинът от своя страна подкрепя паметта и когнитивните функционалности.

Свързани публикации.. Гъбите управляват кръвната захар и кръвното налягане 0 Гъбите - добър източник на витамин D 0 Веганството – изгоди и опасности 0

Гъбите са изключителнбо значими за веганите . Те са единственият натурален, необогатен изкуствено хранителен източник на витамин D, който не е от скотски генезис и е подобаващ за веган диета.

Освен това гъбите съдържат значими микроелементи, които са сложни за набиране при рационална диета, само че още повече при фенове на веганството. Това са микроелементите селен, калий, желязо, мед и фосфор.

Осигуряването на задоволителни дози калий, изключително при ниски равнища на натрий, има доста удобен резултат върху сърдечната активност и за предварителна защита на проблемите с кръвното налягане .

Високо съдржание в състава на гъбите имат и фибрите. Редовната им консумация обезпечава естествена отбрана против диабет . Сред най-добре предствените в състава на гъбите фибри са хитин и бета глюкан. Хитинът е най-трудно разтворимото вещество в природата. Създава чувство за задоволеност в стомаха и контролира преминаванеот на храната през чревния тракт. Бета глюканът е измежду дребното научно потвърдени естествени имуностимулатори и се радва на все по-голям интерес в средите на имунологията. Гъбите са измежду доста дребното естествени негови източници в природата. Освен за естествено укрепване на имунитета бета глюканът, изключително в композиция с ниацина работи доста добре за нормализиране на холестерола.

Различията в хранителния състав на обособените типове ядливи гъби са минимални. Разлика има само във вкусовите им качества , само че във всички случаи изгодите от потреблението им са налице.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР