Добре е, че имаме обща история с Македония. По-добре е,

...
Добре е, че имаме обща история с Македония. По-добре е,
Коментари Харесай

Първанов похвали Борисов и разкритикува БСП

Добре е, че имаме обща история с Македония. По-добре е, че вършим обща история в този момент. Добре е, че се съкратява дистанцията. Далеч по-важно е да се построи Коридор №8. Това ще бъде взрив в връзките ни, даже културен. Това сподели пред bTV Георги Първанов, президент на България сред 2002 и 2012 година и някогашен водач на АБВ. „ Не бива историята да бъде забравяна, а да бъде прочетена рационално и да не пречи на политиците да си правят работата. По-важно е, че двамата министър председатели се срещат в другарска атмосфера. Това са знаци към двете популации и се основава различен климат “, акцентира Първанов. " 25 години търкаляме плана за пакет с кулоар № 1. Това, което пое като ангажимент Бойко Борисов е добре, отсече той.

Ако изхвърлите историята през вратата, тя ще се върне през комина. С трагично починалия Борис Трайковски сме се виждали по 15 пъти в годината. Ние бяхме другарски фамилии, разяснява Първанов на въпрос дали нещо е правено по негово време за връзките сред двете страни.

Има и други държавници преди Зоран Заев, които отваряха вратата към България - да не забравяме Любчо Георгиевски, а и самият Борис Трайковски, напомни Първанов. Заев извади антибългарското жило на македонизма. Няма го антибългарското, уточни президентът. Една татковина и един език сме, безапелационен е той. Чисто църковна работа, която си има канонични неща назова Първанов настояването от страна на македонската черква да влезе под крилото на БПЦ.

„ Поздравявам държавното управление, че потърси експертизата на Българска академия на науките за плана АЕЦ " Белене ". Важното в отчета, е че той потвърди нуждата от развиване на нуклеарна енергетика. Аз съм за разновидността със съществено държавно присъединяване. Тези пари се влагат в един план, който дава най-евтината електрическа енергия. Не споделям какъв да бъде вложителят - съветски, американски, френски. Който предлага най-хубавото, да го направи. Имаше интервал, в който имах концепцията това да бъде общобалкански план с присъединяване на Сърбия и Македония. Те нямат доста пари, само че могат да обезпечат пазар. И сега задоволяваме към 50% от енергийния недостиг на Балканите. Къде в света има губеща електроцентала? Големият енергиен шлем стана турски. Сега имаме дребен късмет да се върнем в играта - да построим АЕЦ " Белене ", да вземем част от „ потока” – не 64, а 15-16 милиарда кубика (газ)”, уточни Георги Първанов.

Според някогашният държавен глава приватизацията е била извършена калпаво. „ Държавата не завоюва съвсем нищо от нея. Аз предлагах още преди време да се организира следствие, само че посредством експертна комисия. Никой не е пречил на прокуратурата през годините да го направи. Там е огромната взаимозависимост на българската политика “.

Когато опозицията изпитва известна отпадналост, на първо място да се потвърди като опция, прави няколко наложителни неща - първо желае оставката на ръководителя на Народното събрание във връзка и без мотив, второ, сезира прокуратурата за щяло и нещяло. Аз съм бил опозиционен водач и починалият водач Йордан Соколов ме е свалял от трибуната и не сме му желали оставката. Биехме се за политика тогава.

Запитан за абсурда с кино лентата на Елена Йончева към границата, Първанов разяснява: " Не разполагам с съответни обстоятелства за оградата по границата, само че останаха доста подозрения. Не поради кино лентата на Елена Йончева. Оградата може да ерозира в обособен сектор и да се поправи, само че, в случай че има пари, които са прибрани за сметката на националната сигурност, това би трябвало да се ревизира ".

тагове Георги Първанов Бойко Борисов Българска социалистическа партия АЕЦ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР