"Добрата новина е, че външните министри на Гърция и Македония

...
"Добрата новина е, че външните министри на Гърция и Македония
Коментари Харесай

Екатерина Захариева от Брюксел: Гърция и Македония постигнаха съгласие за името

"Добрата вест е, че външните министри на Гърция и Македония са постигнали кардинално единодушие по името на Македония и чакат техните министър председатели и държавни управления да одобрят и разгласят това ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Брюксел.

Тя, взаимно с нейната сътрудник от Австрия Карин Кнайсел, първите дипломати от Съюза организираха работна закуска с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров. Той осведоми сътрудниците си за положението на договарянията за името с Гърция, като съобщи, че чака позитивно развиване.

Димитров благодари на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за построената позитивна атмосфера в района, за слагането високо в дневния ред на интеграцията на Западните Балкани и за това, че България е добър комшия.

Захариева съобщи, че постигнатото единодушие сред Никола Димитров и Никос Коцияс в Брюксел е положително решение за всички страни в процеса, в това число България.

Няма съглашение на договарянията за името сред Гърция и Македония

Двамата дипломати до късно нощес в белгийската столица обсъждаха основни детайли към въпроса за разногласието за името на Македония.

Македонският външен министър дефинира срещата като "продуктивна " - одобрена е рамка, която екипи от външнополитическите ведомства на двете страни усъвършенстват, с цел да получи форма на двустранно съглашение, означи Димитров.

Съществуват и детайли, които би трябвало да бъдат доуточнени на най-високото равнище, добави той.

В тази връзка бе обявено за просторен телефонен диалог, който ще бъде извършен от министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас в средата на седмицата . Не се оповестяват спомагателни детайлности - нито Димитров, нито Коцияс не разкриха друга информация за договарянията.

Ципрас за Македония: Отиваме да вземем, а не да дадем

Преди срещата в Брюксел двамата външни министри преговаряха интензивно в Ню Йорк в продължение на два дни. В полемиката участваше и специфичният медиатор на Организация на обединените нации в разногласието за името – Матю Нимиц. Очевидно там са били доказани избрани сегменти от вероятното решение за пакета.

Македония: В Ню Йорк ще се организира борбата за името ни

С новото интензифициране на договарянията и сериозния късмет за дефинитивно привършване на процеса в Гърция, апелите за нови реакции се задействат още веднъж. За идната седмица в Гърция са разгласи нови митинги за опазване на "гръцкия темперамент на Македония ".

Освен Македонския въпрос, по време на Съвета "Външни работи ", външните министри на Европейски Съюз разискаха и последните събития в Иран.

"ЕС остава твърдо зад нуклеарното съглашението с Иран, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева след съвещанието в Брюксел.

"За страдание не мислим, че въобще е допустима смяна в позицията на Съединени американски щати за оставане в съглашението. Иран не желае да седне на една маса за договаряния с тях, добави тя. По нейните думи има две благоприятни условия - или съглашението с Техеран да бъде непокътнато, или да бъде прекъснато, с автоматизирано обновяване на нуклеарната стратегия на Иран ", сподели тя.

Темата идва след решението на Съединени американски щати да се отдръпват от съглашението по нуклеарната стратегия на страната.

Министрите единомислещо обявиха, че запазването на съглашението е значимо за районния мир и сигурност и Европейски Съюз ще остане зает с него, до момента в който Иран продължава да извършва поетите задължения.

Европейският съюз счита да продължи разговора по тематиката със Съединени американски щати.

"Решението беше, че съглашението е извънредно значим дипломатически триумф, реализиран след дългогодишни договаряния. Имаме терзания за развиването на балистичната стратегия и за ролята на Иран в района, само че никой не желае Иран да продължи нуклеарната си стратегия ", разясни Захариева. Тя уточни, че това съглашение е значимо за сигурността на Европа и света, а с цел да продължи Иран да го съблюдава, Техеран чака да види позитивно икономическо отражение.
Външните министри на Европейски Съюз през днешния ден още веднъж са удостоверили визията си, че не се обрисува друго решение по близкоизточния въпрос, с изключение на обособяването на Ерусалим като столица на две страни. "България е на мнение, че би трябвало да водим непосредствен разговор с Израел, тъй като е значим наш сътрудник, без да крием терзанията си за напрежението в линията Газа ", добави вицепремиерът.
 Екатерина Захариева в Брюксел Екатерина Захариева в Брюксел

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР