Добра новина за малките картофопроизводители. Ще могат да получат нужната

...
Добра новина за малките картофопроизводители. Ще могат да получат нужната
Коментари Харесай

Мая Манолова зарадва малките картофопроизводители. Добра новина

„ Добра вест за дребните картофопроизводители. Ще могат да получат нужната и предстояща държавна поддръжка от 278лв/дка. “

Това съобщи Мая Манолова в живо включване в своя фейсбук профил. Тя добави, че земеделският министър Гечев и зам.-министър Джиков са чули настояванията на Изправи се България и след срещата на Мая Манолова с дребни аграрни производители от Пазарджишко, от Брезнишко и Радомирско, Кюстендилско и общ. Самоков са подхванали дейности, с цел да могат и дребните производители да дават отговор на условията на програмата. Тя посочи, че досега на условията за поддръжка са отговаряли главно едрите производители. Причината за това е, че всеобщо дребните картофопроизводители не са създали навреме регистрация за фитосанитарен надзор за разлика от огромните. Припомняме, че по време на срещата в с. Ветрен дол, Пазарджишко, стана ясно, че от 30 картофопроизводители в селото единствено един се е записал в точния момент. Пропуснали са периода и тъй като службите за сигурност на храните не са показали интензивност и отговорност, с цел да ги предупредят, счита Манолова.

-->

Тя добави, че поддръжката за дребните производители е значима, тъй като през последната година фрапантно се е повишила цената на торовете, на горивата, на семената и без тази поддръжка дребните картофопроизводители са застрашени от банкрут.

„ За да могат да получат нужната поддръжка, през днешния ден (16.09, петък) до края на деня картофопроизводителите би трябвало да заявят своите претенции за тази помощ в общинските служби по земеделие и гори, с цел да не изтърван крайния период за кандидатстване. “ – предизвести водачът на Изправи се България и разясни, че по-късно ще би трябвало да се извърнат към регионалните организации по сигурност на храните, с цел да заявят искане за фитосанитарен надзор и в случай че се наложи да заплатят санкции за този пропуск.

Манолова предизвести, че санкциите са в размер на 800лв, само че нормално поддръжката, която следва да получат производителите е неведнъж по-голяма, защото типичното малко земеделско стопанство на картофопроизводител е от 50-100дка, т.е. става дума за поддръжка до 30000лв.

Лидерът на Изправи се България поздрави картофопроизводителите, че не са се отказали и дружно са били и в Министерство на земеделието, че са създали срещи по места и са имали настройката да излязат и на ефикасни митинги и това в последна сметка е довело до триумфа.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР