До юни 2024 г. е срокът за изготвяне на анализ

...
До юни 2024 г. е срокът за изготвяне на анализ
Коментари Харесай

До юни 2024 г. е срокът за изготвяне на анализ на системата за задължителното пенсионно осигуряване

До юни 2024 година е срокът за правене на разбор на системата за наложителното пенсионно обезпечаване. С разбора се разпознават съществуващите проблеми в системата и той ще съдържа оферти за подобряването ѝ. Това показват от Министерството на труда и обществената политика (МСТП) в писмен отговор на питане на Българска телеграфна агенция по отношение на преразглеждането на категориите труд.

Анализът ще бъде изработен по отношение на осъществяване на целите за възстановяване на пенсионната система според мярка 8.2.1.1. от Програмата за ръководство на Република България за интервала юни 2023 – декември 2024 година.

„ Одобрен от Министерския съвет и импортиран в Народното събрание нов Закон за поощряване на заетостта за повишение на качеството на трудовите запаси и реализиране на зеления и цифров преход в България “, гласи мярката от оповестената на уеб страницата на Министерския съвет управническа стратегия.

През юли общественият министър Иванка Шалапатова имаше срещи със синдикалните и работодателски организации, на които беше разисквана тематиката за нуждата от разбор на положението на пенсионната система, включително и финансовата ѝ непоклатимост.

Относно категорията на труд

В отговор на въпрос за дейностите по отношение на отправеното от Министерството на здравеопазването (МЗ) предложение за смяна на категорията труд за работещите в центровете за незабавна помощ, от МТСП показват, че към тях е била отправена покана за установяване на представители, които да вземат участие в междуведомствена работна група, образувана от Министерство на здравеопазването. Такива представители са били избрани от общественото министерство, само че досега междуведомствената работна група не е заседавала.

На брифинг в Министерство на здравеопазването в понеделник здравният министър проф. Христо Хинков разяснява тематиката. Попитан дали е допустима смяна в категорията на труд за работещите в центровете за незабавна помощ, той сподели, че казусът е сериозен и изисква отношение на тристранния съвет.

В момента работещите в центровете за незабавна здравна помощ са трета категория труд. Те упорстват категорията им да се промени и да стане първа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР