До утре на обед собственикът на Мелта 90 АД -

...
До утре на обед собственикът на Мелта 90 АД -
Коментари Харесай

Областният на Ловеч с ултиматум към фирмата, виновна за теча на амоняк

До на следващия ден на обед притежателят на " Мелта 90 " АД - Ловеч да подава в регионалната администрация проект за дейности с съответни стъпки и периоди за превъзмогване на казуса с амоняка. Това регионалният шеф Виктор Стойчев изиска на среща, на която участваха всички институции, ангажирани със обстановката. Там бе и притежателят на " Мелта 90 " Андрей Тенев и жители, внесли в регионалната администрация подписка с искане казусът с приключването на амоняк, острата миризма и шума да се реши неотложно.

Стойчев изиска изясненост по идните съответни стъпки, които ще предприеме притежателят, защото се оказа, че няма държавен орган, който би могъл физически да спре инсталацията от употреба, заповеди за което има от ДАМТН поради изтеклия период на механически обзор на оборудванията с нараснала заплаха на територията на предприятието.

Отговорността за физическото прекъсване е на ползвателя, подчертаха от ДАМТН. Тенев съобщи, че няма да спре инсталацията, защото тогава би могло " да се повтори в неведнъж по-тежка форма обстановката " - т.е. приключване на по-голямо количество амоняк с заплаха за целия град. Той удостовери, че компания, профилирана в поддържане и ремонт на амонячни съоръжения, е била на оглед в понеделник в " Мелта " и чака офертата й за замяна на тръбите с цени и график на осъществяване.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда оповестиха, че е почнало ново премерване на равнищата на амоняк в атмосферния въздух от профилирана лаборатория, което ще продължи до неделя. Утре ще бъде осъществено и премерване на шума.
Има компрометирани сектори в инсталацията, има заповеди за прекъсване, осъществени са замервания, налице е подписка от жители, задействан е общинският спешен щаб, има директна заплаха за част от популацията на Ловеч, заключи Виктор Стойчев и изиска от институциите в работен режим да конкретизират стъпките си на деяние и отговор от притежателя по кое време ще отбрани годността на инсталацията. Той настоя още след ремонта да бъде осъществено ново замерване на концентрациите на амоняк в атмосферния въздух. Към момента работи система, която е компрометирана, съобщи още регионалният шеф. Затова и изиска детайлно написани дейности и периоди за премахване на казуса, тъй като " здравето на хората е най-важно ".
" Всички знаем, че този проблем съществува от години - разяснява Стойчев. Виждаме, че няма държавен орган, който е в положение да спре авариралата апаратура, да изнесе и подсигури в различен обект съхраняваното в хладилника, да извърши нужния ремонт за сметка на данъкоплатците ".

Той уточни, че времето, в което страната може да влезе в частно дружество и да изземе ръководството от притежателя, е отминало. Сега е времето, акцентира регионалният шеф, на виновните и към бизнеса си, и към обществото и жителите мениджъри.
Протоколът от работната среща дружно с подписката на жителите ще бъде подадена в прокуратурата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР