До Централна избирателна комисияЖАЛБАОт Мария Петрова КолеваПредседател на ПП ПРАВОТОЕИК

...
До Централна избирателна комисияЖАЛБАОт Мария Петрова КолеваПредседател на ПП ПРАВОТОЕИК
Коментари Харесай

ПП Правото пуска жалба до ЦИК за нарушаване на права

До Централна изборна комисия

ЖАЛБА

От Мария Петрова Колева

Председател на Политическа партия ПРАВОТО

ЕИК 177402831

Гр.София, бул. Г.М.Димитров№32, вх.Б,ап.33

Кандидат президент и

Кандидат за депутат

Рег. с решение №626-ПВР/НС от 28.09.2021г.

Гр.София, ул.131, №2,ап.10

Тел: 0885 604 350

Относно: Нарушаване правата на претендентите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, участващи в изборите на 14 ноември 2021 година при осъществяване на социологическите изследвания и тяхното разгласяване в Българска национална телевизия, БТВ и Нова ТВ.

Уважаеми дами и господа,

Кандидат съм за президент на Република България и претендент за депутат от МИР 23 и МИР 25- София. Издигната съм от Политическа партия ПРАВОТО. Председател съм на партията.

В изборите претендентите от Политическа партия ПРАВОТО се третират по- неподходящо, в сравнение с се третират другите претенденти, участващи в ръководството на страната и в предходното НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

При осъществяване на социологическите изследвания и тяхното разгласяване, социологическите сдружения: „ Тренд ” ООД, „ Меркет Линкс ” ООД и „ Галъп Интренешънъл Болкан ” АД са нарушили правата на претендентите на партията за президент и вицепрезидент и за народни представители.

Преди изборите, а в този момент и по време на акцията се вършат ВНУШЕНИЯ по отношение на резултатите в проценти на кандидатпрезидентските двойки и % за влизане на партиите в Народното събрание.

При изследването горните социологически сдружения, при изреждане на претендентите и партиите са показали единствено избрани партии, обединения и инициативни комитети и техни претенденти Другите претенденти са посочени като „ ДРУГИ ” като по този метод са нарушили правата на другите участници.

Горното е нарушаване на чл.6, ал.2 от Конституцията на Република България, Чл.4, ал.1 и ал.2, както и чл.6 от Закона за отбрана от дискриминация, а точно: дискриминация по политическа принадлежност, персонално и публично състояние, защото са направени политически внушения по отношение на резултатите в интерес на оповестените претендент президентски двойки и претенденти за народни представители във щета на претендентите на Политическа партия ПРАВОТО.

В случая новите партии и претендентите, които за първи път ще вземат участие в изборите, би трябвало да са равни пред закона и равнопоставени в присъединяване си в медиите и при социологическите проучвания. Посочвайки единствено избрани претенденти и претендент президентска двойка, социологическите сдружения са нарушили най-върховния закон - Конституцията, а точно чл.6,ал.2, като се лимитират правата на претендентите от другите партии, участници в изборите на 14 ноември 2021г.

Съгласно Конституцията „ Не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на..., убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено положение ”.

Нарушен е и чл.189, алинея от ИК, според който (3) Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и заслужено деянията на претендентите, регистрирани от партиите, обединенията и инициативните комитети, при ценене на тяхната равнопоставеност и значителност въз основа на правила, признати от Централната изборна комисия. Партиите и обединенията, които са записали претенденти във всички изборни региони при избори за народни представители, имат право на равно присъединяване.

В случая горните сдружения отказвайки да ни включат в СПИСЪКА при изследването като участници в изборите, а точно присъединяване за показване на претендентите ни за президент и народни представители, са осъществили един акт на дискриминация, нарушени са човешките права на претендент президентската двойка адв. Мария Колева и акад. Ганчо Попов, както и присъединяване ни като претенденти за народни представители.

Във връзка изложеното нагоре, молим да се одобри решение от ЦИК, като се глобяват и задължат утвърдените социологически сдружения при социологическите си изследвания да посочат всички партии, обединения, инициативни комитети, както и претендентите за президент и вицепрезидент участващи в изборите на 14 ноември 2021г.

11.11.2021г. С почитание:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР