До седмица трябва да разберем имената на всички желаещи да

...
До седмица трябва да разберем имената на всички желаещи да
Коментари Харесай

Бойко Борисов разкри най-важния ход на ГЕРБ на изборите на 9 юни: Вкарва двама нови силни играчи

До седмица би трябвало да разберем имената на всички искащи да станат депутати на предварителните избори за парламент.
На прага на приближаващата предизборна акция партиите ще запазят правилото да има нещо остаряло, само че – и нещо ново. Така част от водачите остават, други ще бъдат заменени.
В Софийския 25 МИР борбата ще е сериозна. Там водачи ще са Бойко Борисов, Христо Петров-Ицо Хазарта, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова.
В Пловдив се чака да води Бойко Борисов, а против него да се изправи Асен Василев от Политическа партия – Демократична България и Иван Петков от Българска социалистическа партия.
Лидерска борба се обрисува и в Благоевград. Там един против различен евентуално ще се изправят Росен Желязков от ГЕРБ, Андрей Цеков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от Движение за права и свободи, Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия, оповестява bTV.
Във Варна Даниел Лорер още веднъж ще води листата на ПП-ДБ, Даниел Митов – тази на ГЕРБ, Костадин Костадинов на „ Възраждане “, а Борислав Гуцанов – на Българска социалистическа партия. Някои знакови лица на партиите са под въпрос за вота. Това са Лена Бориславова в ПП-ДБ, както и Лъчезар Иванов в ГЕРБ.
Част от листите на ГЕРБ към този момент са съвсем подредени, а измежду новите имена на челни позиции излизат юристката от парламентарната група Рая Назарян и някогашният кмет на София Йорданка Фандъкова. По неофициална информация, към момента не е позволен въпросът дали Лъчезар Иванов, най-дългогодишният народен представител на ГЕРБ, да остане в листите.
Бойко Борисов ще води листите в 25 столичен регион, както и Пловдив. А водачът на Съюз на демократичните сили и съдружен сътрудник Румен Христов отива в Монтана.
Сериозни разбърквания ще има в „ Продължаваме промяната “. Бившият министър председател Николай Денков ще води, с изключение на обичайно в Шумен, и в Бургас, на мястото на Константин Бачийски от СЕК, който се отдели от ПП-ДБ за вота. Асен Василев ще е лидер в листите в Хасково и Пловдив, Кирил Петков и Христо Петров – в София.
Очаква се Бойко Рашков да остане в листите на Политическа партия. Но в тях няма да откри водаческо място Лена Бориславова, настояват от партията.
Христо Иванов остава да води в София, а Мартин Димитров – в Русе. Нов лидер ще има в Благоевград – вместо Андрей Гюров ще е някогашният министър на районното развиване Андрей Цеков. Не всички някогашни министри обаче ще са част от листите.
При Движение за права и свободи упованията са Делян Пеевски да води две листи. Традиционно съпредседателят на Движение за права и свободи ще поведе в Благоевград, само че евентуално и в Кърджали, където нормално води партийният водач.
Листите на Българска социалистическа партия бяха подредени още в събота на пленум. От Българска социалистическа партия си потегля депутатът Богдан Боцев, а Манол Генов няма да се кандидатира, откакто му беше взето водаческото място в Пловдив област и това беше абсурдът на отминалия в събота пленум.
По решение на управлението Веска Ненчева беше сложена за лидер, а всички от пловдивската листа си направиха отказ и я опразниха. Така там следва служебно пренареждане.
При „ Възраждане “ се знае, че водачът Костадин Костадинов ще води в София и Варна. А листите на Има Такъв Народ ще са подготвени в края на седмицата.
Въпреки късия живот на този парламент, трусовете не подминаха съвсем никого. Най-много турбуленции имаше при ПП-ДБ. Още при започване на 49-ото Народно събрание Радостин Василев стана самостоятелен народен представител.
На прага на изборите от Политическа партия се отделиха и „ Средна европейска класа “, и „ Зелено придвижване “. Неговият водач Владислав Панев обаче се отдели от партията си и остава в редиците на ПП-ДБ. А някои депутати оповестиха, че не желаят да се кандидатират повече, като Искрен Митев и Росен Костурков от Политическа партия, които към този момент направиха своите персонални изказвания в обществената мрежа.
В рамките на този мандат бяха изключени и трима депутати от „ Възраждане “, които също ще вземат участие във вота, само че с партия „ Български глас “.
Срокът за цялостния лист с имената в партийните листи е 7 май. След това – на 8 май в Централната изборна комисия ще бъде изтеглен жребият с номерата в интегралната бюлетина. В 00 часа на 10 май публично стартира предизборната акция за вота 2 в 1.
На нея се явяват общо 22 партии и 11 обединения, а през днешния ден се записаха и 3 инициативни комитета.
В последните три години в страната ни се организираха общо седем пъти избори – пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един локален избор. Данните демонстрират, че най-скъпи са били последните локални избори – 188 милиона лв..
Веднага след тях се подреждат изборите през ноември 2021 година – 149 милиона лв.. Те обаче също бяха „ 2 в 1 “ – и парламентарни, и президентски. На трето място по разходи са парламентарните избори 2021 година – над 108 милиона лв. и вотът от април предходната година – 106 милиона лв..
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР