До съвсем скоро президент на Партията на европейските социалисти, при

...
До съвсем скоро президент на Партията на европейските социалисти, при
Коментари Харесай

Сергей Станишев след края на страницата ПЕС“: Недоумявам защо партиите не говорят помежду си

До напълно скоро президент на Партията на европейските социалисти, освен това в продължение на цели 11 години, Сергей Станишев едва ли има потребност от показване – нито пред българската, нито пред международната аудитория. Бившият министър-председател направи гражданска война в столицата на Европейски Съюз – Брюксел, когато оглави за пръв път огромното ляво политическо семейство. През 2011 година той стана първият източноевропеец да заеме високия пост, а по-късно 2 пъти бе избиран единомислещо да го продължи. Че е съумял да консолидира ПЕС, да извоюва паритет на силите във връзка с десницата в Европейски Съюз и сензитивно да усили въздействието на левицата на Стария континент, на конгреса в Берлин акцентираха европейски водачи от ранга на немския канцлер, министър председателите на Швеция и Испания, а и водачи на Лейбъристката партия (дори след „ Брекзит “). Но какво костваха на Станишев в персонален проект тези високи самопризнания, по какъв начин вижда себе си оттук насетне и пристигнало ли е време за радикална  промяна на Българска социалистическа партия, разговаряме* с някогашния ръководител на Столетницата мигове, откакто съобщи щафетата за ръководството на ПЕС на шведа Стефан Льовен.  
 
Роден е на 5 май 1966 година в Херсон, тогавашен Съюз на съветските социалистически републики, днешна Украйна. Историк по обучение, само че и с журналистическа кариера, той стартира политическата си кариера в Българска социалистическа партия като интернационален секретар през 1995 година и управлява звеното до 2001 година, когато става водач на партията след един мандат в Народното събрание. През 2005 година оглавява „ Дондуков “ 1 и е определен за министър председател на така наречен Тройна коалиция в състав БСП-ДПС-НДСВ. Правителството извършва целия 4-годишен мандат. След това Станишев минава в съпротива на ГЕРБ, а през 2011 година става краткотраен ръководител на ПЕС до септември идната година, когато печели цялостно болшинство за постоянен мандат отпред на левицата в Европа. Преизбран е със подобен брой гласове за идващ мандат през 2015 година, когато към този момент е и евродепутат от групата на Социалистите и демократите. Сергей Станишев остава в Екологичен потенциал до май 2024 година, когато страните-членки на Европейски Съюз ще изберат нов състав на институцията.  
 
- Г-н Станишев, каква е персоналната Ви страст да напуснете президентския пост в ПЕС след 11 години отпред? 
 
- ПЕС стана мое семейство и е естествено да съм мощно разчувствуван. Спомням си и страстта, с която потеглих по този път през 2011 година Като водач на Българска социалистическа партия дадох всичко от себе си партията да получи интернационално самопризнание и легитимност - в Социалистическия интернационал и в ПЕС. Но в никакъв случай не съм си представял, че толкоз младеж, източноевропеец, българин, ще застане отпред на социалистите в Европа.

За мен беше чест, само че и голяма отговорност - представлявах партията си, страната си - на най-високата политическа позиция, и опровергавах всички легенди за източноевропейците - от манталитетни до геополитически. Семейството порасна и е доста разнородно - в него има 33 партии, 12 наблюдаващи и 12 асоциирани членове - представяте ли си какви салда би трябвало да се реализират, с цел да се вземат решения? Всеки има свои цели и изборни съображения, а живеем в сложни времена. Затова

изпитвам задоволство от признанието на Олаф Шолц и другите леви министър председатели, 
 
че през днешния ден ПЕС е подготвена да спелечи европейските избори - самочувствие, което закупи в последните години поради полезностите, напъните и политиките, които предлагаме. Сега думата й се чува и всяко решение на европейските институции има своя обществен отпечатък. Доволен съм, че европейските социалисти правят оценка този резултат. А в персонален проект ще вардя спомените за разногласията с Олаф (Шолц – б.р. ), с цел да го убедя в изгодата за Европейски Съюз от издаването на общ дълг по време на коронавирус пандемията. Той като финансов министър тогава беше срещу. Нека напомня, че след доста полемики с министър председатели, комисари, евродепутати и министри постигнахме единна позиция, която отстояхме на европейско равнище - Европейски Съюз имаше потребност от мощен проект за възобновяване. По създание социалистически, общият отговор на Европейски Съюз даде глътка въздух на стопанските системи в размер на 750 милиарда евро, а за България - 13 милиарда евро.

Стигна се до невиждания до този миг общ дълг, който обезпечи част от средствата за отговор на рецесията. В този смисъл за мен ПЕС беше голямо уголемение - общуването всеки ден с министър председателите, комисарите и евродепутатите; с екипа ми там, с организациите и партиите-членки. Разбира се, че ставането на крайници в залата и продължителните овации трогват всекиго, само че съм най-признателен за десетките телефонни позвънявания, известия и фотоси от Лисабон до Варшава и от Берлин до Валета. Сред тях има и топли думи от доста хора в Българска социалистическа партия. 
 
- Смятате ли, че новият водач на ПЕС Стефан Льовен ще успее да резервира единството в лявото политическо семейство? Какви първи препоръки му дадохте и имате ли му доверие? 
 
Стефан е почитан синдикалист, партиен водач и министър председател на Швеция. Той е човек с опит и визия. Двамата с него работихме близо по Социалния дирек на Европа и в този момент сме задоволени, че с помощта на него европейците по-лесно претърпяват рецесиите. Сигурен съм, че той ще продължи тази политика, тъй като поради предложенията на левицата в този момент Европа има своите фондове и проекти за възобновяване.

Под бурни овации съобщи щафетата на шведа Стефан Льовен

В резолюцията си конгресът на ПЕС одобри единомислещо концепцията за огромен енергиен и обществен пакет за идната година, с цел да оцелеят стопанските системи и жителите на страните-членки. Така че, да, имам му доверие. Обещах му и ежедневна поддръжка. Споделих с него и терзанията си - във времена на рецесии хората се надяват на обществена отбрана от социалистите, а не от десните и популистите. Затова от нас се чакат съответни ограничения и политики, които да отстоим на европейско равнище.  

Човек мъчно дава препоръки, само че описах на Стефан за нужното почитание и разговор първо вътре в ПЕС, а след това и с другите европейски партии.

Това е моята рецепта - всеки би трябвало да бъде чут, даже да е на противоположното мнение, 

належащо е да се обсъдят всички съображения и да се начертае общият път. Винаги съм стоял компактно зад полезностите и идентичността на левицата и те в никакъв случай не ме подведоха. Затова доста ме допряха и думите на Франс Тимерманс, че съм бранил правилата ни даже с заплащането на висока персонална политическа цена и в никакъв случай не съм предавал лоялността на хората в фамилията. Не на последно място - чувството за задачата на социалдемокрацията - да обезпечи заслужен живот и приход на всеки, да подсигурява свещените за Социалната страна опазване на здравето, обучение и обществена сфера, да вижда хората, а освен бюджетните дефицити и остатъци. Истината е, че в днешните сложни времена разказът за бъдещето може да е единствено ляв - от стопанските системи в рецесии, през новия пазар на труда, до Зелената промяна. И ние би трябвало да го напишем обществен, обективен, честен и зелен. Иначе гласоподавателите няма да ни простят пропуснатия исторически миг. Горд съм, че постигнахме паритет сред ПЕС и ЕНП - 7 на 7 министър председатели в Европейския съвет и 9 на 10 комисари в Европейска комисия. Това подсигурява доста по-социална и човешка Европа и дава шансове идващият ръководител на Комисията да е социалист, което ще промени картината на Стария континент. 
 
- ПЕС гласоподава на конгреса си Резолюция с текстове, включващи продължаването на поддръжката за Украйна. В Берлин се чуха остри изявления против агресора Русия, против Путин. Споделяте ли ги напълно? 
 
- Европейски Съюз реагира единно и незабавно против нахлуването на Русия в Украйна. Продължава и с нови наказания и наказание на въздушните удари над страната. Политическото семейство на ПЕС не прави изключение. Но на конгреса в Берлин ясно заявих, че

тази полуда би трябвало да спре!

Войната има своя логичност, тя постоянно ескалира и става брутална, вкарва нови оръжия, погубва нови хора… Вече има десетки хиляди жертви и от двете страни. Нужно е бързо политическо решение на въпроса. В противоположен случай, цената ще бъде в човешки животи, срутени стопански системи и нуклеарни закани. Като социалист не мога да го позволи и по тази причина споделих своите терзания - прекалено много се приказва за военна победа и прекомерно малко за търсене на политически излаз от обстановката. А за него от време на време са нужни повече кураж и мъдрост. 
 
- Ще има ли промени за фамилията Ви след Вашия бенефис в ПЕС? Повече време за него, повече отмора? 
 
- Има вяра, въпреки че Моника и децата привикнаха с честите ми пътувания, срещи и телефонни диалози. На Георги му се постанова да дообяснява какво работи татко му, тъй като множеството бащи не работят политика, не ги демонстрират по тв приемника. В опита си да даде пояснение, беше изобретил впечатляващ роман, че един ден на небето ще отида при легендите. Стана ми благо, тъй като синът ми по собствен метод беше усетил задачата и посвещаването ми.  
- Всички Ви питат: " А в този момент накъде? " Само страницата " президент на ПЕС " ли затваряте, или обмисляте да пандизите и главата " Брюксел " след изборите за Екологичен потенциал 2024 година? 
 
- Затваряхме глави и изпълнявахме критерии, до момента в който влизахме в Европейски Съюз. Казвам го с усмивка, тъй като помня какъв брой работа свършихме, тогава бях министър председател. В живота нормално не е по този начин. 

Сам избираш дали да затваряш порти, аз избирам да ги държа отворени. 

Имам голям брой контакти, опит и знание, които желая да дам на българската и на европейската политика. Оставям ПЕС огромна, мощна и подготвена да завоюва изборите през 2024 година Това ми дава самочувствието да се опитам да оказа помощ на раздробената, разпокъсана и слаба българска левица. Много желая да я видя обединена и печелеща доверието на хората още веднъж. 

Румънските социалдемократи зарадваха Сергей с интерес шарж на конгреса в Берлин 

- Ще може ли да се пребори Българска социалистическа партия за своя делегация в бъдещия Екологичен потенциал? 
 
- Всичко е в ръцете на Българска социалистическа партия. В партията има доста смислени и можещи хора. Те би трябвало да изискат това да се случи. 
 
- Казвате, че желаете да анализирате в елементи протичащото се в българската левица. Но с какви способи ще анализирате след толкоз години отвън управлението и промените на двама ръководители, откогато Вие бяхте неин водач? 
 
- За страдание, резултатите на левицата у нас са такива, че не се постановат комплицирани термини и разбори. Вижда се с просто око. В последните години Българска социалистическа партия поредно загуби външна страна, симпатизанти, а след това и доста членове, които дадоха гласа си за „ Продължаваме промяната “ или за “Възраждане ”. Това се дължи на гневното разграничение от личната й еднаквост. Отдавна дублирам, че управлението я отвлече на терена на популизма и национализма, където партията в никакъв случай няма да е достоверна. И това се видя при първия тест - “Възраждане ” си прибра целия електорат в тази част на спектъра. Българска социалистическа партия престана да е обществена, да предлага решения на кризите; избяга от европейските си ценности; изпокара се с всичките си вътрешни съдружни партньори; нарочи за зложелател вътрешната си съпротива. В резултат, имаме 230 000 гласа. За сметка на това подаряваме целия терен на ляво-центъра на нови политически обединения като “Продължаваме смяната ”, против обещанието да бъдем техният присъдружен дребен съдружен сътрудник. 
 
- Минава ли оздравяването на Българска социалистическа партия през наложителна промяна на управителните й фигури и по какъв начин ще стане това, поради уставните спънки? 
 
- Това се подразбира.

Коментарите за оставката на Нинова от дълго време напуснаха сериозния политически диалог и се вършат в иронично-смешен звук. Вече става дума за оцеляването на партията.

За страдание, знаците от последното съвещание на Националния съвет не бяха оптимистични. Но в случай че инстинктът за самозапазване в Българска социалистическа партия е жив, уставът няма да попречи. Дилемата е оцеляването на партията или оцеляването на управлението. Уставът е предназначен да пази Българска социалистическа партия. Ръководството й не е свещена крава. 
 
- Какъв изборен капацитет калкулирате за Българска социалистическа партия при положение, че стартира промяна в партията още в този момент? 
 
- Със сигурност по-голям, в сравнение с в случай че това не се случи. Всяка смяна носи сила, основава вяра. В България, както и в цяла Европа, има апетит за леви политики. Много хора се тревожат за бъдещето, за приходите си, за заплащането на сметките. У нас гласоподавателите в ляво-център бяха изоставени. Лутайки се, те дадоха гласа си за Политическа партия, само че бързо се разочароваха. Българска социалистическа партия има голямо поле за деяние, стига да се върне към себе си. 
 
- Очертайте, апелирам, главните дефицити на българското ляво и за какво то не съумява да убеди гласоподавателя да гласоподава? 
 
- Вие ходите ли на посетители на скарано семейство? Не, нали? На първо място, левите политики отстъпиха пред персоналните кавги и разделения. По мое време Българска социалистическа партия беше синоним на опция - в ръководството или в съпротива. Говореше за пенсии, за дългоплатено майчинство, за увеличение на приходи, за права на работещите, за демография, за младите. Платихме с кръв въвеждането на плоския налог. Тогава имаше сила и разговор, даже сред най-враждуващите лагери. Демократичността на Българска социалистическа партия беше запазена марка, нейната най-свята светиня. Партията беше огромна, разнолика и експертна - най-големият й капитал на избори. Затова можехме да притеглим и други по-малки партии в обединението. Сега съдружната ни политика е като играта “Тука има - тука няма ”. За толкоз години Нинова не откри формула да сплоти лявото към Българска социалистическа партия. Ту е дребна коалиция, ту е огромна, а резултатите са все по-плачевни. 

Няма водачество, няма послания, няма политика. 

А хората в България бяха привикнали тъкмо Българска социалистическа партия да е мерилото за политика. Как тогава да притегля гласоподаватели? И вместо да си забележим кусурите, ние тръгваме да упрекваме българите, че търсят нови субекти, имат вяра в нови месии и са почитатели на популизма. Както се вижда, това не е правилно. Ние просто не им дадохме избор. 
 
- Виждате ли " Продължаваме промяната " като цепеща левия избор партия? И в случай че не е тя, то кой открадна гласоподавателите на Българска социалистическа партия? 
 
- Да, към този момент го загатнах. Беше неприемливо в до неотдавна ръководещата коалиция точно „ Продължаваме промяната “ да е носителят на обществените послания. Асен Василев усилваше пенсии, даваше леви решения и въобще представяше визията на обществения министър. А Българска социалистическа партия говореше за оръжия и с бизнеса. Но това се случи поради трайното и целено от управлението на Българска социалистическа партия оттегляне от общественото. То не стана внезапно, беше плод на политики, думи и дейности през последните години.

На всичкото от горната страна, Българска социалистическа партия стана част от най-русофобското правителство 

на България. И вместо да възпира съдружните си сътрудници, управлението се разсейваше или разиграваше спектакъл, вместо остро да реагира. Хората останаха с усещане, че износът на оръжие беше по-голям и измести пацифизма в ДНК кода на партията. Затова не беше учудващо да забележим в нощта на изборите, че доста наши членове и симпатизанти са дали гласа си за “Възраждане ”. 
 
- ПЕС даде поръчка да завоюва вота през май 2024. Какво ще обясните на сътрудниците Ви в Европа, при положение, че при последващи предварителни избори у нас Българска социалистическа партия загуби парламентарното си посланичество? 
 
- Дори не желая да си го помисля! Не мога да позволи, че Българска социалистическа партия ще стигне до там. Колегите ми в ПЕС бяха съпричастни към болката ми, че левицата отслабва и отстъпва позиции в България. Те помнят други времена. И намерено ме поддържат в желанието ми да посветя време и старания, с цел да бъде тя огромна и авторитетна още веднъж. 
 
- Получавате ли апели към този момент от съпартийци да се върнете отпред на Българска социалистическа партия? И от кого, в случай че бихте посочили имена? 
 
- Още с оповестяването на решението ми, че няма да се кандидатирам за идващ мандат в ПЕС, се сътвориха упования. Много хора ми се обадиха радостни, само че има и такива, на които концепцията не подхожда изключително. Няма да назова имена, нито на едните, нито на другите. Желанието ми е да обсъдя вероятностите и пътищата пред Българска социалистическа партия с повече хора. Нямам самоцелни упоритости. Бил съм и ръководител на Българска социалистическа партия, и министър председател, и президент на лявото политическо семейство. Благодарен съм на Българска социалистическа партия и на левите гласоподаватели по тази причина. Сега желая да дам на левицата време, опит и по-широка вероятност. 
 
- Какво не доближава на българските политици да се нарекат " европейци " и по кое време ще настъпи интеграцията им в Европейски Съюз? 
 
- Аз самият съм български политик и не бих се съгласил с това резюме. Но от позицията ми на президент на ПЕС се научих да виждам по-голямата картина. Често има по-висши цели, цели пред страната и по тази причина не възприемам неналичието на предпочитание за разговор сред политическите сили в България. 
 
- Споделяте ли тезата на някои фигури в България, че с цел да се спре разделянето в обществото, е пристигнал моментът за ръководство на националното единодушие? Кой да влезе в подобен кабинет, че да е сполучлив той? 
 
- В момента партиите у нас играят обреден танц, с цел да оправдаят държанието си и да трансферират виновността, че не основават държавно управление. Липсата на политическа непоклатимост, като се изключи че тежко уронва престижа на страната, към този момент е и икономическа опасност. Виждаме, че служебният кабинет се опита на няколко пъти да вземе дълг, тъй като в страната няма пари за към този момент гласувани заплащания. Но пазарите реагираха отрицателно и излъчванията се провалиха. България ще понесе висока цена, в случай че политическите сили незабавно не очертаят цели и не поемат отговорност за реализацията им.

Когато Българска социалистическа партия завоюва изборите през 2005 година имах избор: партията да оглави съдружен кабинет, който да вкара България в Европейски Съюз, или да отидем на нови избори, с цел да спечелим болшинство. Реших, че страната няма време за губене. А и рискът гласоподавателят да ни накаже поради партийния ни нарцисизъм, беше прекомерно огромен. Така ще стане и в този момент. Защото рецесиите, зимата и високите сметки са мощен мотиватор за протестен избор. Тоест, хем ще възпроизведем същото (като настройка, само че с по-ниски резултати за партиите), хем ще загубим време и ще дадем още 100 млн. лева за производство на избори, вместо за обществени заплащания. 
 
- Ако в този момент бяхте водач на Българска социалистическа партия и получехте мандат от президента за сформиране на държавно управление, с кого щяхте да предпочетете да преговаряте? 
 
- Политиката е изкуството на вероятното. В този смисъл, не можеш да кажеш: този ми харесва, а този - не. Такава е волята на гласоподавателите. Но би трябвало да се търсят цели, да се разпише ясна стратегия и да се измисли транспарантен механизъм за взимане на решения. Ситуацията не е лесна, само че няма да е по-различна на идващите избори. 
 
- Смятате ли, че Румен Радев работи като президент на всички българи? Кои неточности, позволени от " Дондуков " 2 или служебните му държавни управления в последните година и половина, съзряхте Вие от Брюксел? 
 
- Съдбата го изправи пред нелеката задача да направи няколко служебни държавни управления в турболентни времена. Но президентът Радев стои устойчиво и авторитетно в тази си роля - като контрапункт на неустойчивостта в политическото посланичество. В негово лице хората търсят решения на рецесиите и чакат да прояви темперамент. И той не ги подведе.

А другояче от Брюксел съм търсил да видя мощните страни, а не грешките

на българските държавни управления. Работил съм с всички министър председатели, комисари и евродепутати през тези години, тъй като имам вяра, че да оказвам помощ на страната си е мой дълг. Ще продължа да го върша, без значение в каква роля. 

С шефката на ПЕС-Жени Зита Гурмай и финландската премерка-звезда Сана Марин (вдясно) 

- В каква най-подходяща роля Ви споделя, че Ви вижда брачната половинка Ви Моника оттук насетне? А децата? И Вие какво им отговаряте? 
 
- Моника - на брачен партньор, а децата - на татко. Тези ми функции няма да се трансформират, без значение от политическите ми превъплъщения. Безкрайно признателен съм на фамилията ми за любовта, разбирането и поддръжката. Знам, че те биха застанали зад мен в решението ми, когато съм подготвен да го взема. Така човек по-лесно прави сложни и прочувствени стъпки. Щастлив съм, че ги имам!  
  
Какво реализира Сергей за 11 години отпред на ПЕС  
 
•Направи ПЕС огромна, мощна и единна. Думата на ПЕС стартира да се чува и всяка политика на Европейски Съюз към този момент има обществен отпечатък. Най-силното отражение на този отпечатък е Планът за Възстановяване на Европа за 750 милиарда евро, от които България получи 13 млрд. 
•За пръв път ПЕС и ЕНП са с паритет – 7:7 министър председатели в Европейския съвет и 9:10 комисари в Европейската комисия  
•ПЕС е към този момент със самочувствие да се бори за първа политическа мощ на Европейски Съюз на евроизборите през 2024 г.  

Успехите на Станишев призна персонално немският канцлер Олаф Шолц  

*Интервюто е оповестено в последния брой на в. Уикенд и е взето преди бурните събития в българския парламент

 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР