До последния работен ден на тази година продължаваме да преговаряме

...
До последния работен ден на тази година продължаваме да преговаряме
Коментари Харесай

Денков: Кабинетът работи в изключително враждебна среда, но среща подкрепата на хората

" До последния работен ден на тази година продължаваме да преговаряме за влизане в Шенген. Въздушното отваряне на границите няма да реши опашките по сухопътните пунктове. Прагматичният метод са договарянията. Ако няма схващане на българската позиция, това сигурно ще се отрази на отношението ни към техните компании. България е доста поредна в метода си, не е имало пропукване в позицията, продължаваме договарянията, с цел да намерим най-хубавото решение. "

Това разяснява министър председателят Николай Денков в следващия формат, в който дава отговор онлайн във Facebook на въпроси на жители, по тематиката за последното предложение под изискване на Австрия за допускането на България в Шенген.
Ниското доверие към кабинета
" Правителството работи в извънредно враждебна среда. Не единствено партиите, които не поддържат, само че и част от тези, които поддържат държавното управление, взеха решение, че могат да си пишат актик. Това не оказва помощ изключително, само че аз го одобрявам умерено. "

Така Денков отговори на въпрос за ниското доверие, измервано в социологическите проучвания, към кабинета.

Според него като се махнат медийните изяви, държавното управление среща поддръжка от хората. Непрекъснато виждал хора, които казвали: " Моля ви, не се отхвърляйте, разчитаме на вас ".

Обясни по какъв начин на среща с новоизбраните кметове било категорично очебийно, че те са доста удовлетворени от метода, по който работят с държавното управление. Същото било и в част от туристическия бизнес. 
Оставката си дава все така на 6 март
" На 6 март си депозирам оставката, тогава изтичат деветте месеца. Така че ще е 6 март сигурно ", удостовери Денков.
Разследването на полицейското принуждение
Попитан за полицейското принуждение на митинга против управлението на БФС, министър председателят отговори, че е имал по въпроса няколко диалога с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

" Моето отношение към него ще зависи от това дали той ще успее да докара до дъно това следствие. Министерство на вътрешните работи би трябвало да пази жителите, да се гордее с това, а не те да се опасяват, че могат да ги набият. това е явен критерий МВР за кого работи и аз желая да видя отговора ", сподели той.

Калин Стоянов го уверил, че се работи по случаите и му дал данни и цифри.
Може ли някой да се намеси в абсурда с БФС?
" Краткият отговор е никой ", каза премиерът.

" Ако страната се намеси в ръководството на някоя от федерацииите, резултатът е, че тимовете и федерацията ще бъдат изхвърлени от интернационалните органазации и надпревари. Затова е сега министър Илиев е по този начин внимателен. Изпратих писма до УЕФА и ФИФА, в които им обърнах внимание каква е ситуацията тук. Чакам отговор от ФИФА, която единствена може да реагира, дали ще се намеси по някакъв метод, да прати наблюдаващи ", обясни той. Така най-малко щяло поне да има знак, че тези, които провеждат конгреса, няма да могат да си вършат каквото желаят.
Конституционните промени
Денков се изрече оптимистично за приемането на конституционните промени.

" Спорове ще има, само че ние се движим в вярната посока, следвайки управническата, законодателната стратегия. Същото чакам и за конституцията. Има политическа воля да се вземат верните решения във връзка с правосъдната промяна ", сподели единствено той.
Медицинските хеликоптери
Тук отговорът е елементарен, реагира Денков на въпрос по кое време идва първият медицински хеликоптер. Той заяви, че през днешния ден отпътува техническият екип, който да тества мошините. Първият хеликоптер се чака към 15 януари 2024 година, вторият през юни.
Причините за неприятните резултати на PISA
" Трябва да променим задачата на образованието - децата да ползват знанията си по този начин, че да са им от изгода. Не да научават дати и обстоятелства, а да знаят по какъв начин да ги употребяват за разбор на текст и да могат да защитят теза ", каза той на въпрос за неприятните резултатите на българските възпитаници от PISA.

" Не съумяваме да вкараме в образованието уменията по какъв начин да проучваме ", счита министър председателят, който в предходно държавно управление беше министър на образованието.

Даде образец за положителни достижения като цифровата раница, СТЕМ, растежът на възнагражденията.
Какво би трябвало да се промени в образованието още?
" Няма потребност от нова промяна, има потребност да променим задачата на образованието. Стандарт за качество - още не е основан, това е 7-8 години след приемането на закона. Работим в този момент по него. Въпросът е какъв е този стандарт за качество - дали мери какъв брой компютри има в учебното заведение или какъв брой учениците могат да употребяват знанията си, с цел да могат да се оправят с живота. В тази промяна би трябвало да достигнем естествения свършек.

Изисква е време, само че в случай че не насочим напъните си към задачата - децата да могат, няма да реализираме нещо. Един от главните въпроси е по какъв начин изпитваме децата. Все още отдаваме голяма тежест на възпроизвеждането на обстоятелства ", счита още той.

На въпрос какво се случва с обещаните и предстоящи промени в образованието, опазването на здравето и обществената сфера, министър председателят отговори:

" Когато стане дума за промени, става дума за смяна. Когато поискаш промени, доста мъчно получаваш поддръжка, политическа и социална. " И даде за образец своя не добър опит като учебен министър.

Първите състезания по новата разпоредба за шефове на учебни заведения ще бъдат след Нова година. Първо - пилотно, сред 50 и 100 шефове, с цел да се види по какъв начин работи и по-късно ще действаме по-широко, посочи той на идващ въпрос.
Пътната сигурност - броячи и проби
" Броячите оказват помощ на хората. Ще приказвам с районния министър да се придвижи въпросът да се усили броя им. Пробите излизат все по-бързо, към този момент за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици оптимално да стане. Закупуването на оборудването лишава време. След няколко месеца, при започване на 2024 година може би ще се съкратят периодите. От 1,2 млрд. от бюджета на АПИ са ориентирани към Северна България ", уточни Денков. 

За кръвните проби за алкохол и наркотици премиерът разяснява, че пробите към този момент са започнали да излизат по-бързо. 

" Целта е това да става за две-три седмици. Но закупуването на оборудването изисква няколко месеца поради публичните поръчки. Очакваме го след Нова година ", изясни той.
Раздут ли е имотният пазар?
Денков изясни, че на събитие на 6 декември (когато се чества и Денят на банкера-бел. ред.) и той, и Централваната банка обърнали внимание на банките, че тяхна грижа би трябвало да са разпоредбите, лихвите. Банките би трябвало да бъдат дейна страна в охлаждането на имотния пазар. Правителството може да вдигне заплатите. да въздейства върху приходите, само че въпреки това би трябвало да дава знаците на другите институциите, че би трябвало да внимават с имотния пазар, счита министър председателят.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР