До неотдавна си представяхме Индия като страна на змиеукротители и

...
До неотдавна си представяхме Индия като страна на змиеукротители и
Коментари Харесай

Индия: от страна на змиеукротители до световна суперсила


До наскоро си представяхме Индия като страна на змиеукротители и ездачи на слонове. Междувременно тя напредна бързо в редица области и даже се бори за водещи позиции. Но редица проблеми стопират нейния порив.

Индия чества 75 години самостоятелност

И до през днешния ден мисля за срещата си с един възрастен мъж в Германия преди време. Още като дребен той научава, че е бедна страна от Третия свят, която се нуждае от помощ. В учебно заведение даже събират дарения, които да изпратят там. Но в този момент индивидът попада на публикация във вестника, в която написа, че страната е колос в областта на осведомителните технологии и водеща измежду стартъп фирмите. Този възрастен немец ме попита дали индийците са си купили компютри с всичките помощи, които са им били изпратени. 

Представата за Индия се промени в последните 75 години

След този на пръв взор доверчив въпрос ми стана ясно по какъв начин имиджът на Индия се е трансформирал през последните 75 години. Не доста от дълго време в визиите на хората на Запад това беше една страна на змиеукротители и ездачи на слонове, и в която кравите се разхождат по средата на улицата. Междувременно Индия си завоюва сериозна популярност в областта на космонавтиката, телекомуникациите, земеделието, производството на сила, биотехнологиите и редица други области. Над 750 милиона индийци употребяват интернет, което също демонстрира какъв брой бързо страната напредва в цифровата епоха. 
Редакцията предлага
Времената, в които бедността и отчаянието се романтизираха, от дълго време са отминали. Днес Индия се стреми да се трансформира в най-големия производител на възобновима сила в света. За да стане неоспорима суперсила. Южноазиатската страна се е трансформирала в демократична суперсила, която е повече от способна да управлява свободния свят, написа неотдавна някогашният министър-председател на Австралия Тони Абът.

Между Изтока и Запада

Международната общественост безспорно има по-високи упования към Индия от преди. Руското нахлуване над Украйна е една от главните аргументи за това. Индия се трансформира в един все по-влиятелен състезател на международната сцена. Днес тя е петата по величина стопанска система в света, в случай че вземем нейния БВП. 

Още по време на Студената война Индия е част от така наречен необвързани страни. С други думи - тя не стои на страната нито на Запада, нито на Източния блок. Това външнополитическо държание ѝ основава доста благоприятни условия и през днешния ден. Вътрешнополитически обаче тази страна с население от 1,4 милиарда души има доста работа за извършване. 

Индия има доста проблеми

Правителството в Делхи твърди, че икономическата мощност на Индия може да доближи 5 трилиона щатски $ през 2025 година. Но без дълбоки стопански промени това ще остане единствено далечна фантазия за най-голямата народна власт в света. Инфлацията, безработицата, разединеният хайлайф, социално-икономическото разделяне поради кастите, както и езиковите проблеми и религиозните спорове са съществени провокации, пред които страната е все по този начин изправена - 75 години след оповестяването на нейната самостоятелност.

През последните осем години напрежението сред индуси и мюсюлмани се ускорява. Изглежда, че тогавашната политика " разделяй и владей ", водена от английските колониални владетели, се завръща. Неотдавнашните ислямофобски изявления на функционер от управляващата партия “Бхаратия Джаната ” демонстрират, че езикът на омразата в страната нараства. постоянно се държи настрани, когато става дума за заемане на позиция по районни разногласия.

Притеснително е, че Индия се срина до рекордно ниското 150-то място в. Оценката на Индия в показателя за академична независимост също е лоша (0,352), която стойност я подрежда паралелно с страни като Саудитска Арабия и Либия. Освен това Индия е на 101-во място от 116 страни в Глобалния показател на глада за 2021 година.

Иша Батиа

Около 25% от, а повече от 190 милиона момчета и девойки си лягат вечер без да са се нахранили. Не е изненадващо надлежно и 140-тото място на Индия в показателя за благополучие, където изостава зад Пакистан, Бангладеш и Китай. 

Необходима е внезапна смяна на парадигмата

В последните 75 години Индия влага доста старания и запаси, с цел да подсигури границите си с Пакистан и Китай. Сигурността е значима, само че за Индия е по-важно да постави по-сериозни старания, с цел да позволи проблемите на личната си територия. 

Над половината от популацията на страната е на възраст под 25 години. Държавата би трябвало да обезпечи обучение, претовареност и благополучие на младите. Без тази смяна на парадигмата, на Индия може да са ѝ нужни още 75 години, с цел да реализира набелязаната цел - да стане световна суперсила. 

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР