До неотдавна концепцията за интелигентен дом се възприемаше като въпрос

...
До неотдавна концепцията за интелигентен дом се възприемаше като въпрос
Коментари Харесай

Домът на бъдещето или как ще си говорим с домашните уреди

До наскоро концепцията за " образован дом " се възприемаше като въпрос на далечното бъдеще - нещо като уикенд на Луната или телепортация. Персонажи от научнофантастични романи и филми разговаряха с домовете си и те им отговаряха, като разказваха за времето, правеха кафе и така нататък Но мина време и се оказа, че интелигентният дом може да е действителност и всяка година към тази система се прибавят от ден на ден и повече джаджи, от време на време много необикновени, написа " Ведомости ".

Например, стартъпът SwitchBot стартира производството на домакински робот, който отваря завесите: дребното устройство е окачено на общоприет кол за пердета и се движи по него благодарение на чифт колелца, плъзгайки завесите. Джаджата може да отмества завесите, като се подчинява на гласови команди или по авансово избран график. Освен това има вграден датчик за светлина и устройството може да действа самостоятелно, като работи с едно зареждане до осем месеца.

Друго устройство, което " поумня ", беше ключалката за порти Ultraloq UL300. Тя заключва надеждно вратата, както се чака от всички ключалки, само че в това време се свързва с Bluetooth и WiFi. Собственикът може да отвори входната врата по шест метода: посредством приложение за смарт телефон, слагане на пръст върху скенера за пръстови отпечатъци, с потребление на пин код, с потребление на безконтактен ключодържател, посредством подаване на гласова команда и по старомодния метод - благодарение на ключ. Ключалката също по този начин може да се отвори от притежателя и по интернет от всяка точка на света, ако някой би трябвало да влезе в жилището в неявяване на жителите.

Китайската компания Xiaomi пък предлага " интелигентна " саксия за цветя RoPot. На външната стена на саксията има прикован USB конектор и саксията би трябвало да се презарежда приблизително към един път месечно. След зареждане устройството стартира непрекъснато да следи положението на почвата в саксията - да ревизира влагата и съществуването на микроелементи - и посредством Bluetooth да изпраща информацията до смарт телефона на притежателя. Приложението съдържа информация за 3000 растения и всяко от тях изисква самостоятелни условия за развъждане. Също по този начин, интелигентната саксия води " дневник на положението " на растението и прави даже нагледни графики.

Ако съществуват роботизирани прахосмукачки, тогава би трябвало да има и роботизирани косачки за трева. Такива устройства в действителност са налични. Например, косачката робот Robomow независимо чертае карта на сектора за косене, ориентирайки се посредством радари и камери, и по-късно, подчинявайки се на команди от смарт телефон, коси тревата, като при нужда се връща към станцията за зареждане. Косачката робот има и вграден гласов надзор.

Днес няма да изненадате никого с интелигентни лампи. Много от тях са в положение да трансформират яркостта и цветовата температура по команда, да реагират на жестове и даже да проучват състава на въздуха в стаята. При това те наподобяват доста футуристично. За феновете на класическия жанр при обзавеждането, обаче са предопределени крушките Philips Hue Edison. Те също имат умна функционалност, само че са завършени в ретро жанр със светеща вътре навита нишка. Много е извънредно, че винтидж крушки могат да се ръководят с глас или от смарт телефон.

В света остават все по-малко неща, които инженерите не биха могли да снабдят с интелигентни функционалности. Има интелигентни микровълнови печки, умни везни, умни чехли и умни кърпи за ръце. Изглежда, че не след дълго и фантастичните филми ще престанат да бъдат мечти: диалогът със личния дом ще стане нещо всекидневно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР